Kan man ta med hunden utomlands?

Numera finns det egna EU-pass till vovvarna! Men att resa med hund kräver en del planering. Ska man utanför Sveriges gränser gäller det att vara ute i god tid med vaccinationer och hålla reda på vilka krav som ställs i andra länder och vid hemkomsten.

EU-pass för sällskapsdjur
Kravet på karantän efter resor till många länder i Europa är borta och det gör det lättare att ta med sig djuret hem till Sverige igen när semestern är slut.

EU-passet gäller för hundar, katter och tamillrar, som reser inom EU samt i Norge, Schweiz, San Marino och Liechtenstein.

Passet är djurets officiella resedokument som visar att djuret har id-märkts och uppfyller de krav som gäller för transport mellan EU-länderna.

Hur skaffar man ett EU-pass till hunden?
Passet kan köpas hos veterinären och ser likadant ut i alla EU länder. För att få ett EU-pass måste hunden vara id-märkt, vaccinerad mot rabies och behandlad mot bandmask.

Om alla krav är uppfyllda antecknar veterinären det i passet, och styrker det med en stämpel och underskrift. Passet är sedan i kraft så länge djurets rabiesvaccination är i kraft.

Tänk på!  Om din hund inte är rabiesvaccinerad tar det ca 4-5 månader att få passet, så det här är något som ska planeras i god tid.

Vad står det i passet?
I passet finns uppgifter om djuret och dess ägare, vaccinationer och andra behandlingar djuret fått hos sin veterinär. Veterinären uppdaterar passet efter varje besök och fyller i de senaste uppgifterna.

Vad kostar det?
Priset på passet varierar efter veterinärens normala besöksavgift, samt eventuell vård som måste ges innan passet utfärdas. Den sammanlagda kostnaden brukar ligga kring 1.500 – 2.000 kronor.

Regler när ni vill ta med hunden till Danmark
www.oresunddirekt.com

Regler när ni vill ta med hunden till ett EU-land
www.sjv.se

Att tänka på när man tar med hunden utomlands
Många allvarliga sjukdomar som drabbar hundar kan vara vanligare i resten av Europa. Därför är det bra att försöka skydda hunden på följande sätt:

  • Skydda hunden från myggor och fästingar
  • Vaccinera i god tid innan ni åker
  • Låt inte hunden äta rått kött
  • Se upp med vad hunden får i sig. Låt den inte slicka eller nosa på djur, eller bada i pölar och diken
  • Avmaskning måste alltid ske vid hemkomst, innan man kommer in i Sverige. Detta för att smitta inte ska komma in i landet

Läs mer på: Apotekets hemsida

Har du frågor?
Ring Smittskyddsenhetens hundgrupp: 036-15 55 33

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: