Vattensvans (Wet tail)

Vattensvans eller Wet Tail som det också kallas är något som bara drabbar hundar. Det är något som hundar kan få om de badat i kallt vatten eller varit ute länge i kallt regn. De raser som drabbas mest är retrievers, spaniels och andra hundar som gillar att bada.

Orsaken till sjukdomen är inte helt känd men man tror att det beror på en inflammation i nerverna i svansroten som uppstår när hunden blir kall om bakdelen.

Det gör väldigt ont och man brukar se att svansen bara hänger rakt ner. Hunden brukar ömma kraftigt om man tar på svansen eller på bakersta delen av ryggen. De kan även visa ovilja att sätta sig ner och tikar kan ha problem när de ska kissa och inte kan hålla undan svansen.

Smärtan kan i vissa allvarligare fall sprida sig ner i bakbenen.

Symtomen brukar försvinna på några dagar om man håller hunden varm och torr och låter den vila. Man kan även hjälpa hunden med att ge någon form av smärtstillande och antiinflammatorisk medicin. Rekommendation är att använda ett veterinärpreparat (receptbelagt).
Man kan även ge Magnecyl och då ger man 10mg/kg, dvs. 1 tablett (500mg) per 50kg kroppsvikt morgon och kväll. Medicinen ges tillsammans med mat och man bör inte behandla längre än 2-3 dagar.

Om du är tveksam på sjukdomen eller om hunden inte snabbt blir bättre bör du kontakta en veterinär.
Tänk på att det finns många andra sjukdomar som kan ge liknande symptom (t ex analsäcksinflammation, höftledsproblem, diskbråck och andra ryggskador).

Vanja Sundqvist

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: