Varför blir hunden stressad?

Anledningarna till att en hund blir stressad kan vara flera bl.a. att den är överstimulerad, understimulerad eller att den saknar en bra ledare.

Överstimulering
Överstimulerad kan en hund bli som är utsatt gör mycket jakt- och kamlekar. När en hund jagar frigörs extra mycket stresshormoner från binjurarna. Det samma gäller vid kamplekar. Det är samma beteende.

Jaktlekar är när hunden springer efter pinnar och bollar och när den leker med andra hundar.

Kamplekar är brottning, boxning, lite riva och slita och kämpa. Speciellt vill jag varna för att leka kamplekar med valpar eftersom det är en agressiv lek.

Både jakt- och kamplekar kan vara stressande om det blir för mycket. Oftast är det faktiskt män som brukar leka så.

Vi ska givetvis inte förbjuda hundar att leka, men vi ska se till att det inte blir stresslekar för ofta eftersom det då kan vara skadligt. Med ofta menar jag varje dag.

Understimulering
Understimulerad blir en hund av att leva allt för onaturligt och passivt. Eftersom hunden härstammar från vargen har den också vargens behov av sällskap och gemenskap. Hunden liksom vargen är ju ett flockdjur.
När en hund får vara ensam mer än 7 – 8 timmar per dag är risken överhängande att det är för mycket och att det orsakar problembeteenden.

Hundens behov av gemenskap innebär att den behöver vara med sin flock (familj). Varje försök att stänga ute, isolera eller låsa in hunden är för den onaturligt. Typiska saker som stänger ute hunden från samhörighet med flocken (familjen) är hundgårdar och löplinor. En stund då och då kan hunden vara i hundgård eller löplina men inte för många timmar, det kan vara skadligt. Samma sak gäller inomhus. Hunden ska inte vara utestängd från något rum, den ska vara med. Om hunden är ouppfostrad och besvärlig ska den inte spärras in eller bindas upp, den ska uppfostras istället.

Hundar är aktiva djur men även flockdjur. I flocken är beteendesynkronisering ett viktigt begrepp, vilket innebär att alla ska göra samma sak samtidigt. Alla vilar samtidigt, jagar samtidigt och äter samtidigt. Det är detta arv som gör att vår hundar, då de är vuxna, blir passiva och endast rör sig när vi rör oss. Hunden samlar på sig massor av överslottsenergi.

På promenaderna lever hunden ut hela sin lagrade överskottsenergi och då kan det bli riktigt jobbigt. Även vuxna hundar som har tillgång till en tomt, oavsett hur stor den är, är oftast passiva och i stillhet. Likadant är det inomhus. Den kanske går omkring lite, byter liggplats eller hälsar på någon som kommer. Den vuxna hunden kanske inte rör sig mer än en halvtimme inne på en dag.

Gör en uppskattning på din egen hund. Hur lång tid tar promenaderna sammanlagt per dag, hur lång tid sammalgt per dag rör sig hunden på tomten och inomhus?
Om din hund vilar 20 timmar eller mer sammanlagt per dygn är den understimulerad. Då behövs ett aktiveringsprogram.

Aktivering
En hund måste aktiveras. Är vi passiva med vår hund blir den själv passiv. Läs om hur du kan aktivera din hund under avsnittet ”Aktivering”.
När vi människor en gång tämjde hunden berövade vi den dess naturliga aktivering i form av att jaga och skaffa sig mat. Vi måste erbjuda hunden motsvarande aktivitet, men bytet kan exempelvis vara en matskål eller en apport i slutet på ett spår, leksaker som hunden får leta upp.

Fasta rutiner
Hunden är ett vanedjur och särskilt den nervösa hunden blir otrygg när oförutsedda saker händer som är utanför den dagliga rutinen. I egenskap av ledare är det du som ansvarar för de dagliga rutinerana såsom fasta tider för mat, rastning, träning och vila. En rutinmässig miljö lugnar hunden och gör den mer mottaglig för dressyr.

Lydnadsträning ger trygghet
Vid balanserad lydnadsträning vänjer sig hunden vid att man ställer krav på den samtidigt som den lär sig uppskatta berömmet. Man kommer att i hundens ögon framstå som en större ledare som hunden ser upp till och lyssnar på. Det gäller inte minst den rädda hunden som kommer att känna trygghet med sin ledare.
Några enkla intränade lydnadsmoment kan ofta räcka för att leda bort en uppskärrad hunds uppmärksamhet från dess egen rädsla och från det som är skrämmande.

Kom ihåg att en ”problemhund” tål inte pressande träning. All träning ska ske lugnt och balnserat. Om du själv saknar erfarenhet ska du absolut inte börja exprimentera, utan ta hjälp av någon som är erfaren.

Vanliga fel
Nedan får du några exempel på vanliga fel som är lätt att göra som hundägare och som kan göra hunden stressad.

– Hunden blir överstimulerad,
– blir understimulerad,
– får för lite gemenskap och sällskap.

– Man använder för hög röst,
– begär att hunden ska förstå det den inte lärt sig,
– brister i sitt ledarskap och kuvar hunden,
– ställer omöjliga krav på hunden, som strider mot dess natur,
– visar inte respekt för hundens underkastelse,
– hetsar hunden med sin upprördhet,
– kan inte läsa sin hunds kroppssignaler,
– använder kopplet i stället för röst och kroppssignaler,
– är inkonsekvent
– har oregelbundna rutiner

Lycka till med träningen!

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: