Frågor och svar om hjärtsvikt

Hjärtexperten svarar:

Hur många hundar drabbas av hjärtsvikt?

– Försäkringsstatistik visar att hjärtsvikt tar livet av cirka 1000 hundar varje år vilket gör sjukdomen till den tredje vanligaste dödsorsaken bland hundar. Det finns dock ett stort mörkertal och sannolikt är den verkliga siffran betydligt högre.
_____________________________________________________________

Hur uppstår hjärtsvikt?

– De vanligaste orsakerna till hjärtsvikt hos hund är hjärtsjukdomarna kronisk klaffdegeneration, som gör att klaffar i hundens hjärta inte sluter tätt, samt förvärvad hjärtmuskelsvaghet, som leder till en försämrad pumpförmåga.
_____________________________________________________________

Vilka är de vanligaste symptomen?

– Vanligast är att hunden får hosta och andningsbesvär till följd av vätska i lungorna. Trötthet, hängighet, svimningar samt ovilja till promenader är andra problem. Hunden tenderar att förlora sin aptit och kan gå ner i vikt. I många fall misstar hundägaren symptomen för vanliga ålderstecken.
_____________________________________________________________

Vad ska jag göra om jag misstänker att min hund har drabbats?

– Låt alltid en veterinär undersöka hunden för en korrekt diagnos skall kunna fastställas. Detta är viktigt för att ordinera adekvat medicinering, mat och lämplig motion. Det är viktigt att hundar med hjärtsvikt får rätt foder. Vissa hundar behöver ett foder för att minska graden av fetma (vilket kan leda till immobilisering) medan andra behöver extra tillskott för att undvika utmärgling (vilket kan utvecklas som en komplikation till hjärtsvikt). Saltade produkter, såsom salta korvar etc, bör undvikas, även som godistillskott.
_____________________________________________________________

Vilka läkemedel fungerar bäst?

– En ny generation läkemedel, med den verksamma substansen pimobendan, har i jämförelse med andra preparat visat sig ge en bättre livskvalitet samt en ökad livslängd. Hunden måste i regel medicineras livet ut eftersom det inte finns några preparat som botar de vanligaste hjärtsjukdomarna utan enbart verkar symptomdämpande.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: