För mycket vila ger problem

De alra flesta problembeteenden hos våra hundar beror sannolikt på balansen mellan vila och aktivitet. Väldigt många hundar har ett passivt och tråkigt liv där de vilar för mycket. De kanske får fysisk motion, men får sällan koncentrera sig och arbeta med hjärnan. Inte sällan leder detta till att hunden tar saken i egna tassar och aktiverar sig själv. De ”hobbies” hunden då kan hitta på, ser oftast vi människor som problembeteenden.

Exempel på problembeteenden
En del hundar får ett starkt jaktintresse och kanske börjar jaga djur i skogen, grannens katt, tvåbenta byten som flåsar runt i skogen eller två- och fyrhjuliga byten på vägen. Andra ägnar sig åt ”polisiära uppgifter”, som att t.e.x. rensa rent från andra hundar i närheten, vakta tomten och huset, skälla ut folk som går förbi utanför eller som ser annorlunda ut. Vissa ägnar sig åt ”heminredning”. Så fort de blir ensamma hemma börjar de möblera om, ellere finfördela inredningen. En del hundar kan utveckla rädslor för och agressioner mot främmande hundar och människor.

Skapta för aktivitet
Hundar är skapta för aktivitet. De har nästan samma förutsättningar som vargarna att orka vandra i timtal, spåra byten med sin känsliga nos, och lösa problem som uppstår. Vad gör då våra tamhundar? Jo, de ligger hemma och sover och samlar på sig massor med överskottsenergi som de måste få utlopp för.

Din plikt att ta initiativ
När du skaffade din hund åtog du dig också att vara flockledare. En av flockledarens plikter är att ta initiativ till olika aktiviteter. D.v.s. ledaren bestämmer exempelvis när flocken skall gå på vandring, vilken väg den skall ta, när den skall gå på jakt, var den skall jaga och vilket byte som skall jagas. Sedan äter man tillsammans och sover tillsammans. Det är flockledaren som reser sig först när de vilat färdigt och vill ha flocken med sig på nästa vandring.

Det betyder att flockens alla aktiviteter sker tillsammans likväl som vilan. Detta för att alla i flocken skall vara utvilade samtidigt och hungriga samtidigt. Då blir det naturligt att jaga tillsammans och att jaga tillsammans ökar sannolikheten för en lyckad jakt.

Våra hundar följer troget naturens bud. Sitter vi ett rum, så ligger hunden någonstans i närheten. Den vilar för att vi är stilla. När vi reser oss och går till ett annat rum, hänger hunden oftast med. Sätter vi oss eller ställer oss stilla på ett ställe sjunker hunden ihop igen till passivitet. Den samordnar sitt beteende med vårt.

När ledaren bestämmer en sak visar han vad han vill genom att göra det. Det är därför vi inte med ord alltid behöver säga till hunden att hänga med när vi går eller lägga sig att koppla av när vi sätter oss. Den gör oftast som vi vill ändå. Den läser våra rörelser som om vi vore en ledarvarg.

För mycket vila ger problem
Flera undersökningar har gjorts som visar ett samband mellan för lång tids daglig passivitet och problembeteenden. Det har konstaterats att risken för problem ökar ju fler timmar per dygn över 18 som den vuxna hunden vilar varje dygn. Det betyder att om hunden vilar 21 – 22 timmar per dygn är det mycket stor risk att den skall utveckla problembeteenden. Den har ju då så mycket lagrad överskottsenergi att den inte kan behärska sig.

Motion och aktivering
En vuxen frisk hund behöver i varje fall motsvarande 2 timmar fysisk aktivitet varje dag. Någon ursäkt för bristande motion och aktivitet för vuxna friska hundar finns inte förutom då man själv är tillfälligt sjuk.

Den bästa fysiska motionen är långa skogspromenader eftersom underlaget är omväxlande, vilket gör att hunden får använda olika muskelgrupper. Dessutom finns det chans att kombinera skogspromenaden med många roliga aktiviter som även ger psykisk motion.

Simning och cykling är mer fysiskt krävande än en skogspromenad. I simning används många olika muskler och är därför utnärkt för de hundar som kan och vill. Vid cyckling måste man tänka på att inte cykla och låta hunden springa för mycket stumt underlag som t.ex. asfalt för det sliter mycket på hundens leder och muskler. Bäst är att cykla på skogsvägar där det är mjukt och hunden kanske kan få vara lös samtidigt.

Även om hunden får mycket fysik motion i form av långpromenader, simning eller cykling måste man ge den psykisk aktivitet.

Nosaktivering i alla former är utmärkta aktiviteter liksom inlärning av lydnadsmoment och konster samt problemlösning av olika slag. Att t.ex. låta hunden spåra 500 meter eller leta gömda saker i en kvart är mer ansträngande för den än 1 timmes promenad.

Undvik stress och press
Undvik stressande aktiviteter såsom för mycket jaktkamplekar, bollkastning och liknande. Göm leksakerna och låt hunden leta rätt på dem i stället. Då måste hunden använda hjärnan i stället för att stressa upp sig med jakt.

Tänk också på att all träning måste anpassas till hundens dressyrnivå, kondition och hälsa. Pressa inte hunden genom att träna långa pass. Träna ofta i stället.

Varva ner
Tänk på att aldrig lämna hunden ensam direkt efter motion och aktivitet. Sätt dig i stället ner med en kopp fika och en tidning. I och med att du sitter still på ett och samma ställe lägger sig hunden och kopplar av. När hunden varvat ner ordentligt kan du lämna den, men gör ingen ceremoni av att du skall försvinna.

Så gör jag
För egen del skiljer jag på rastningsrundor och motion/aktivitet. Däremot lägger jag gärna in lite nosaktivering eller lydnadsträning under skogspromenaderna eller motionspassen. Fokus ligger oftast mer på aktivitet än motion. Resultatet har blivit balnserade och harmoniska hundar som inte stressar upp sig p.g.a. överskottsenergi och som alltid frågar innan de påbörjar en aktivitet.

Vanja Sundqvist

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: