Dolda problemet hjärtsvikt skördar tusen hundoffer varje år

Osäkerhet rörande diagnostik
Många veterinärer upplever osäkerhet rörande diagnostik och behandling av hjärtsjukdomar. Situationen kan förbättras med hjälp av erfarenhetsutbyte, informationsspridning och investeringar i teknik och färdighetsträning, hävdar professor.

Tredje vanligaste dödsorsaken
Hjärtsvikt är den tredje vanligaste dödsorsaken bland hundar, endast trauma från t ex påkörningar och jaktolyckor samt tumörsjukdomar rankar högre i statistiken. Ungefär 1000 hundar yngre än tio år dör varje år i sjukdomen. Men det finns ett stort mörkertal.

– Befintlig mortalitetsstatistik omfattar endast hundar upp till tio år och hjärtsvikt drabbar ofta hundar som är ännu äldre, den verkliga siffran är därför väsentligt högre. förklarar Jens Häggström, veterinär och professor vid lantbruksuniversitetet, Uppsala.

Kostsamma undersökningsmetoder
För att diagnostisera hjärtsjukdom och/eller hjärtsvikt, samt för att utesluta andra anledningar till sjukdomstecken, måste hundägaren ofta låta en veterinär undersöka hunden med hjälp av röntgen, EKG och ultraljud.

– Det handlar om undersökningsmetoder som inte bara kräver förhållandevis dyr teknisk utrustning utan även omfattande färdighetsträning. Denna kompetens finns därför ofta endast tillgänglig på mer personalintensiva och välutrustade kliniker. Veterinärer vid mindre välutrustade kliniker har därför ofta svårare med diagnostiken i och med att de tvingas arbeta med mindre information, säger Jens Häggström.

Skickliga på att behandla
Enligt Jens Häggström är emellertid många veterinärkollegor ute i landet skickliga på att behandla hjärtsvikt. Men det finns också en stor grupp som upplever osäkerhet.

– Yngre veterinärer upplever ofta att de behöver mer praktisk erfarenhet av hjärtsvikt och dess bakomliggande orsaker för att kunna identifiera symptom och ordinera behandlingar. Det är sålunda klinikens och den enskilde veterinärens ansvar att skaffa lämplig klinisk färdighetsträning, t ex genom praktisering hos en erfaren kollega som är särskilt duktig på hjärtdiagnostik.

Informationsspridning kan vara ett annat sätt att kringgå osäkerhetsproblematiken, anser Jens Häggström.

Intressanta kliniska resultat
– Under de senaste 10-15 åren har det framkommit mycket intressanta resultat i kliniska prövningar. Det är numera helt klarlagt att hundar med hjärtsvikt kan få högre livskvalitet och längre livslängd, genom en behandling som kombinerar viss hjärtsviktsfarmaka med vätskedrivande preparat. Forskarvärlden måste bli bättre på att kommunicera sådana resultat till veterinärkåren och till allmänheten.

Lätt att förväxla symptomen
För hundägaren är det lätt att förväxla symptomen hos hjärtsvikt med ett naturligt åldrande eller andra sjukdomar. Marie Åström är en av de tusentals hundägare vars livskamrat drabbats.

– Jag blev chockad och ledsen när jag fick beskedet om att min Cavalier King Charles Spaniel blivit hjärtsjuk. Men min veterinär har varit fantastisk. Behandlingen som han rekommenderade gav resultat efter bara ett par dagar. Nu känner jag mig trygg i vetskapen om att min hund kan leva livet som vanligt igen, utan lidande.

Kontaktinformation:
Veterinär Jens Häggström, Veterinär och professor Lantbruksuniversitetet i Uppsala
E-post: jens.haggstrom@kv.slu.se
Tel. 018-672124, 0709-351868

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: