Klickertermer – ordlista

 Aversiv Någonting som hunden arbetar för att undvika.
 
 Baklängeskedjning Träning av det sista beteendet i en kedja, sen träning av det näst sista, sen beteendet före det osv.
  
 Beteende Allt det som en död hund inte kan göra
 
 Crossover hund En hund som tidigare blivit tränad med traditionella metoder och nu blir klickertränad.
 
 Crossover tränare En tränare som tidigare använt traditionella metoder och som nu tränar med klicker.
 
 Extinktion Utsläckning av ett beteende genom att inte förstärka detta. Ignorera beteendet. I extinktion är ingenting tillagt eller borttaget från miljön. T.ex. en belöning ligger på andra sidan stängslet, hunden försöker men kan inte nå belöningen. Eftersom han inte lyckas blir det inte förstärkt, och hunden slutar att försöka.
 
 Kedjning Processen som kombinerar flera beteenden till ett sammanhängande beteende med ett kommando.
 
 Klicker En liten plastlåda med en metallbit fastsatt inuti, som ger ett klickande ljud när man trycker på den. Tränare använder klickern för att markera en önskad respons. Klickern är en utsökt markör eftersom ljudet är unikt, snabbt och konsekvent.
 
 Klickerträning En term myntad av Karen Pryor och definierad av henne som en metod i operant betingning där man använder positiv förstärkning, extinktion och negativt straff för att ändra ett beteende.
 Konsekvens Följden av ett handlande. Konsekvenserna påverkar ofta, men inte alltid, framtida beteende och gör detta mer eller mindre sannolikt. De fem konsekvenserna i operant betingning visar det potentiella resultatet.
 
 Kriterie Det beteende tränaren vill ha för att belöna hunden. Tränaren klickar exakt när hunden utför beteendet. Kriteriet behöver inte bara vara fysiskt beteende, utan kan även vara latenstid, varaktighet och uthållighet.
 
 Kommando Stimuli som utlöser ett beteende. Kommandon kan vara verbala, fysiska (handsignal), eller miljömässiga (en trottoarkant kan vara ett stimuli att sitta, om hunden alltid får ett kommando att sitta innan den korsar gatan).
 
 Latenstid Tiden mellan kommandot och responsen. Idealet är noll eller så snabbt som möjligt.
 
 Negativt straff (NS) Man tar bort något som hunden vill ha för att minska ett beteende. T.ex. hunden hoppar på Dig för att få uppmärksamhet. När Du vänder Dig om eller lämnar rummet, använder Du negativt straff. Han får inte den uppmärksamhet han vill ha. Beteendet blir mindre sannolikt.
 
 Negativ förstärkning (NF) Man tar bort något hunden arbetar för att undvika, för att förstärka ett beteende. Linförighet är traditionellt inlärt genom NF. Hunden får en korrigering (ryck i kopplet) när den går överallt utom i rätt position. Sannolikheten att gå i rätt position ökar, därför att det är den enda “säkra” platsen. NF försvinner genom att hunden intar rätt position. Nyckeln till att NF är en aversiv, beror på att den måste vara applicerad eller hotad för att kunna tas bort.
  
 Operant betingning Processen att ändra ett djurs respons på ett speciellt stimuli, genom att styra konsekvensen som följer omedelbart efter responsen. De fem principerna i operant betingning upptäcktes av B.F. Skinner. Klickerträning är en ersättning för operant betingning och använder enbart positiv förstärkning, extinktion, och, i enstaka fall negativt straff.
 
 Positivt straff (PS) Man tillför något som hunden arbetar för att undvika, för att minska ett beteende. T.ex. när man rycker i kopplet, för att stoppa hunden att hoppa upp på någon, använder man sig av PS. Andra vanliga PS är: skrikande, slag på nosen, vrida om örat, slag eller användandet av antiskallhalsband,  gåfintselar, helstryphalsband eller de nu förbjudna stackelhalsbanden och elhalsbanden.
 
 Positiv förstärkning (PF) Man tillför något som hunden vill arbeta för. Man förstärker ett beteende och sannolikheten ökar för att detta upprepas. T.ex. man ger hunden en belöning för att sätta sig och ökar därmed möjligheten att hunden sätter sig igen.
 
 Primär förstärkare Något som är ett medfött behov hos hunden och förstärker dess beteende. Mat, vatten och sex är primära förstärkare.
 
 Stimulus En förändring i omgivningen. Om stimulit inte har effekt på hunden, är det ett neutralt stimulus. Ett stimulus kan ändra hundens beteende. Om stimulit alltid får djuret till att göra något bestämt, kallas det för ett diskriminativt stimulus. När kommandoordet ”Sitt” är inlärt, så hunden alltid sätter sig när man säger sitt, så har ordet blivit ett diskriminativt stimulus.

Vanja Sundqvist

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: