Tips på lekar för dig och din hund

Givetvis kan man hitta på vilka lekar som helst med sin hund bara den uppskattar dem. Problemet är att vi vuxna brukar ha lite dålig fantasi när det kommer till att leka. Kanske ligger det en del sanning i påståendet att ”man slutar inte leka för att man blir gammal utan man blir gammal för att man slutar leka”.

Söklekar
En hund som får all belöning direkt ur handen blir snabbt lat och/eller uttråkad. Låt hunden jobba mer för belöningen. En ”söklek” i sig kan vara en belöning för en hund som gillar att jobba. För en annan hund blir ett gömt föremål belöningen medan en tredje uppskattar att få leta godbitar. Sökleken går att variera i det oändliga. Ibland gömmer du bara en sak som hunden får leta efter på ett stort område. Nästa gång får hunden leta efter pyttesmå godisbitar i en liten ruta.

Hitta spunk
Precis som Pippi Långstrump kan du som hundägare leta efter något som du själv inte riktigt vet vad det är. Uppträd ungefär som när du letar svamp. Du väcker nämligen hundens intresse om det är du som hittar spännande saker på promenaden. Det du hittar kan vara allt ifrån pinnar, kottar och bortappande vantar till mat och leksaker. Ibland låter du hunden dela det du hittat med dig. Andra gånger behåller du ditt byte för dig själv.

Knuffleken
Många hundar älskar att leka knuffleken. Det är en fysisk lek som brukar få hunden att spontant söka kontakt. Knuffar du iväg din hund blir oftast reaktionen att den kommer tillbaka till dig. Då har du lyckats skapa ett beteende som du gärna kan belöna. När du leker knufflekar med din hund är det viktigt att tänka på att ha ett avslappnat kroppsspråk så att hunden inte uppfattar dig som dominant.

Smyglekar
Att långsamt smyga på sin hund för att sedan kasta sig över den tycker de flesta hundar är skoj. Om man börjar smyga en bit bort och spänner ögonen i den på ett busigt sätt kan man riktigt se hur det spritter i hunden av förväntan över vad som komma skall.

Kamp/draglekar
Om du knyter ett föremål i ett snöre blir det lättare att sätta fart på jaktlusten hos hunden. Försök att låta föremålet imitera en hare när du drar det över marken. Om hunden gillar att kampa kan du låta hunden få tag på föremålet och dra lite i det.

Förutom att du genom föreslagna lekar får en fin kontakt med din hund kan du också använda lekarna för att framkalla och belöna önskade beteenden. I sökleken kan du när hunden letar lägga på kommandot ”leta”. Genom spunkleken får du inkallningen om du belönar och lägger på kommando när hunden spontant kommer till dig för att se efter vad du hittat. I kampleken kan du till exempel öva in ”loss” eller ”släpp” i samband med att hunden släpper föremålet.

Ha så kul med din hund!

Berätta gärna om andra lekar du brukar leka med din hund!

Vanja Sundqvist

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: