Kom igång med klickerträning

Inget nytt
Klickerträning är inget nytt, utan bara ett slanguttryck för operant betingning, en beteendevetenskapligt utvecklad inlärningsteori, med B.F. Skinner som upphovsman. Även Pavlov finns med på ett hörn. Att teorin haft sådan framgång under senare tid, beror på att i första hand hundtränare tagit till sig tekniken, då inlärningen underlättas avsevärt i jämförelse med den vanliga kommandobaserade träningen.

Att komma igång
Börja inte med att försöka bli av med oönskade beteenden. Börja i stället med några bra saker du vill att hunden ska lära sig. Gör anteckningar (kylskåpsdörren är en bra plats.) Skriv ner vad hunden kan från början. Anteckna sedan någon gång om dagen vad ni uppnått med varje beteende. Du kommer att bli förvånad över framstegen! Belöna DIG SJÄLV för dem. Här följer några enkla tips om hur man kommer igång.

Klick = belöning
Tryck ner och släpp upp den fjädrande änden av klickern, så att man hör ett dubbelklick. Ge godis, små bitar. Använd något mycket gott i början, t ex små bitar av grillad kyckling, korv, eller hemlagat levergodis. Torrfoderkulor duger inte! Upprepa till du märker att hunden reagerar på klicket, och förväntar sig en belöning.

Timing
Klicka JUST NÄR hunden gör det du önskar, inte efteråt. Tidpunkten för klicket är avgörande. Bli inte orolig om hunden avbryter beteendet när han hör klicket – det är helt OK. Klicket avslutar beteendet. Sedan får hunden godis – där är ”timingen” oviktig.

Börja med lätta övningar
Klicka när hunden gör något du uppskattar. Välj något lätt till att börja med, något som hunden gärna gör spontant och som du vill uppmuntra. (T ex tittar upp på dig, sitter, kommer emot dig, rör vid din hand med nosen, lyfter en tass, går bredvid dig).

Inga dubbelklick
Inga dubbelklick. Om hunden lyckas särskilt bra och du vill belöna extra, klicka ändå bara en gång, men ge en ”jackpot” efter klicket i form av en handfull godis och mycket beröm.

Korta pass
Träna i korta pass. Man lär sig mycket mer under tre femminuterspass än under en timmes tråkigt harvande. Man kan få påtagliga resultat, och lära sin hund många nya saker bara genom att få in några få klick dagligen då och då i vardagliga situationer. Det är i pauserna som inlärningen sker!

Träna bort problembeteenden
Få bort problembeteenden genom att belöna rätt beteende. Klicka när valpen gör ifrån sig utomhus. Klicka för tassar på marken, inte på gästerna. Istället för att gräla när hunden skäller, klicka när den är tyst. Bota koppeldragande med att klicka och belöna de ögonblick kopplet råkar slakna. – Läs även under ”skvallerträning”.

Undvik koppel
Klicka för spontana (eller oavsiktliga) rörelser i rätt riktning. Du kan locka hunden till den rörelse eller ställning du tänkt dig, men tvinga inte, dra inte, håll inte hunden. Arbeta utan koppel. Behövs ett koppel för att du ska känna dig säker, fäst då kopplet runt armen eller i bältet; använd det inte som hjälpmedel.

Klicka för det lilla
Vänta dig inte det färdiga, perfekta beteendet direkt. Klicka och belöna små steg i rätt riktning. Vill du att hunden ska sitta och den börjar sänka bakdelen – klicka. Vill du att den ska komma på inkallning och den tar några steg i din riktning – klicka för det.

Öka kraven – shaping
Öka kraven stegvis. Så snart du fått ett bra resultat – när hunden spontant lägger sig, kommer emot dig, sitter upprepade gånger – börja be om mer. Vänta ett slag, tills hunden ligger litet längre, kommer litet närmare, sätter sig litet snabbare, innan du klickar. Det är detta som kallas ”shaping”, att forma, eller skapa ett beteende.

Lägg in retning – kommandoord
När hunden lärt sig att utföra något för klicket kommer den att göra detta spontant, för att försöka få dig att klicka. Nu är det dags att lägga in den retning som ska utlösa beteendet, som t ex ett ord (”kommando”) eller ett handtecken. Klicka nu bara när beteendet utförs i samband med den retning du valt (Säg ”sitt” – hunden sitter – klick!). Omvänt – nonchalera hunden för beteendet när det inte föregåtts av retningen. (Klicka inte när hunden sätter sig spontant).

Inte olydig
Kommendera inte hunden hela tiden – klickerträning baseras inte på kommandon. Hunden är inte ”olydig” om den inte reagerar på ett kommando, den har helt enkelt inte förstått.
Försök hitta andra sätt att lära in kommandot och klicka för det önskade beteendet i lättare situationer.

Alltid till hands
Ha alltid en klicker till hands och ”fånga” kul beteenden som t ex att ”buga”, backa några steg eller lyfta en tass. Man kan klicka för många olika beteenden, närhelst de dyker upp, utan att förvirra hunden. Har man fler hundar än en bör man skilja dem åt när man tränar och låta dem turas om.

Endast positivt
Om du blir arg ska du lägga undan klickern. Blanda inte bannor, koppelryck och korrigeringsträning med klickerträning, hunden tappar bara förtroendet för både dig och klickern.

Perfekt timing
Har du ingen framgång med ett speciellt beteende klickar du antagligen för sent. Perfekt timing är viktigt. Be någon annan att titta på och kanske klicka åt dig några gånger.

Ha kul! Klickerträning är ett fantastiskt sätt att berika din relation till hunden på …

Vilka framsteg har du gjort med hjälp av klicker? Skriv och berätta!

Vanja Sundqvist

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: