Aktivering i stället för promenad

Då hundens jaktbeteende till stor del består av samarbete och rollfördelning mellan flockkamrater kan man täcka hundens behov genom lek och dressyrövningar. En välaktiverad sällskapshund behöver därför inte jaga efter vilt, bilar eller annat otillåtet -ett surrogat för jakten utför den med husse eller matte när de t ex tränar agility eller apportering.

Vi oroar oss när vi har ont om tid och inte hinner gå tillräckligt många/långa promenader med hunden. Istället för att oroa oss borde vi ge hunden flera korta pass av stimulans.

Dessvärre kräver det mer av oss hundägare. Att kunna använda fantasin till att hitta på något att göra för att sedan kunna entusiasmera hunden till övningen. Det är lättare att bara ta en promenad med hunden – hunden lös framför oss i sin värld, vi bakom hunden, i våra egna tankar.

Därför väntar vi länge, kanske många timmar, alldeles i onödan, tills vi äntligen hittar den där luckan, som gör det möjligt för oss att ta en rask promenad med hunden.

Förslag till aktivering
– Kroppshantering såsom ”massage” och/eller allmän skötsel av hunden (pälsvård, kloklippning, tandvisning)

– Lydnadsträning av gamla inlärda moment med ökade krav och störningar

– Nyinlärning av lydnadsmoment – alltid i störningsfri miljö

– Sökövningar – godis, föremål eller apporter

– Spårövningar – människor, eftersök

– Balansövningar

– Trick

En stund kroppshantering då hunden tränas att ligga stilla medan vi masserar eller sköter om tänder, tassar och päls. Vi kan lära hunden något nytt cirkustrick eller träna en lydnadsövning. Vi kan gå ut på tomten eller gatan för en kort stunds träning, där vi ställer krav på koncentration och kontakt. Denna träning ger ofta mer för både hund och hundägare än en halvtimmes rask promenad då hunden är lös. Övningarna skapar också en bättre kontakt hund och hundägare emellan.

Ha så kul med din fyrbente vän!

Vanja Sundqvist

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: