Värmeslag – åtgärder – intensivvård

Hunden lämnas ofta i bilen
Det förekommer ganska ofta att hundägare lämnar sin hund i bilen en varm och solig sommardag. Fönstret kanske öppnas några centimeter så att hunden ska få luft. När man sedan kommer tillbaka ligger hunden medvetslös i bilen. Vad har hänt och varför?
 
Temperaturen stiger snabbt
Temperaturen i en bil stiger snabbt då den står i solen, trots att temperaturen utomhus bara är drygt tjugo grader. Vid en yttertemperatur på 20 grader kan det bli 58 grader i bilen om den står i solen. Står bilen i solen när det är 22 grader ute blir det 85 grader i bilen.

En hund som blir varm kan inte svettas, utan måste göra sig av med värmen genom att ”flåsa” och genom andningsluften få bort värmen ur kroppen. Med utandningsluften förloras då all vätska. Hundens kroppstemperatur stiger från normala 38 grader till 39 grader för att senare stiga upp mot 40 grader. När hunden närmar sig 41 grader fortsätter temperaturen att stiga. Hunden förlorar då medvetandet och om inget snabbt görs kommer den att dö.

Vad gör jag om hunden fått värmeslag?
Om hunden påträffas i tid är snabba åtgärder viktiga! Om du har tillgång till en termometer så ta tempen på hunden. Ta ut hunden ur bilen och duscha den med vatten, eller blöt en handduk och blöt sedan ner hundens päls ända in på bara skinnet. Åk direkt till djursjukhus, djurklinik eller veterinärmottagning.

Intensivvård
Behandlingen fortsäter med alla medel för att få ner kroppstemperaturen till under 39 grader. Hunden kommer att få dropp och andra mediciner beroende på hur allvarligt hundens tillstånd är. Vid allt för hög kroppstemperatur kan det uppstå allvarliga hjärnskador, hjärtskador, tarmskador, lever- och njurskador samt olika blodförändringar. Många hundar är i behov av sjukhusvård under flera dagar. Utgången är alltid oviss vid dessa händelser. Om hundägaren själv satt in tidiga åtgärder för att svalka sin hund, förbättras hundens chanser att överleva.

Lämna aldrig hunden
Lämna aldrig hunden instängd i en bil en sommardag. Med en utetemperatur på 20-22 grader stiger värmen snabbt till 85 grader.

Hundägarens åtgärder:
1. Lämna aldrig hunden i en parkerad bil en solig dag.
2. Om det hänt: Ta ut hunden i friska luften.
3. Duscha eller blöt ner hunden med våta handdukar.
4. Åk omedelbart till djursjukhus eller klinik.

Om du kan rädda en hund GÖR DET!
Blir du vittne till att en hund far illa i en varm bil har du rätt att slå sönder rutan. Tänk dock på att för att förhindra att åtalas för skadegörelse bör du kontakta polis först samt ha ett vittne till händelsen.

Annonser

2 Responses to Värmeslag – åtgärder – intensivvård

  1. […] I vissa trakter är den mycket vanlig, till exempel i skärgården. Här kan du läsa om hur du bör reagera om din hund blir ormbiten. Värmeslag Det förekommer ganska ofta att hundägare lämnar sin hund i bilen en varm och solig sommardag. Fönstret kanske öppnas några centimeter så att hunden ska få luft. När man sedan kommer tillbaka ligger hunden medvetslös i bilen. Vad har hänt och varför? Läs mer om värmeslag här […]

  2. […] Läs om hur du gör om hunden får värmeslag! […]

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: