Köp hund på rätt sätt

Den organiserade smugglingen av hundar till Sverige är en grym verksamhet där djuren far illa. Den innebär också en ökad smittorisk när det gäller de dödliga sjukdomarna dvärgbandmask och rabies. Hundarna som ofta säljs via Internet saknar stamtavla, identifikationshandlingar och friskintyg eller har ofullständiga handlingar. Medvetet eller omedvetet stödjer människor som köper hundarna den kriminella hanteringen.

– Det viktigaste är att försöka stoppa den illegala handeln, säger My Sahlman, veterinärinspektör på Jordbruksverket. – Köper man en insmugglad hund stödjer man en hantering som äventyrar både folkhälsan, djurskyddet och allemansrätten.

Få upptäcks vid gränsen
Tullverket har ansvaret för att förhindra smuggelbrott och Jordbruksverket ansvarar för smittskyddet vid införsel av sällskapsdjur till Sverige. Det är troligen endast ett fåtal av de illegalt införda djuren som upptäcks vid gränserna. De som hittas avlivas eller återförs till ursprungslandet. Karantän är sällan ett alternativ eftersom det oftast handlar om mycket unga valpar som av djurskyddsskäl inte får sättas i karantän.

Beslut om vad som ska göras
Upptäckten av de illegalt införda hundarna sker oftast när de besöker veterinär utan fullständiga id-handlingar och friskintyg. Veterinären kontaktar Jordbruksverkets art- och smittskyddsenhet som beslutar om vad som ska göras med hunden. Kommer den från lågriskland eller annat EU-land ska den undersökas, ID-märkas, avmaskas mot dvärgbandsmask, vaccineras mot rabies och därefter hållas så att den inte kommer i kontakt med andra djur.

Jordbruksverket anmäler till Tullverket
Jordbruksverket anmäler illegalt införda djur till Tullverket som sedan beslutar om fallet ska lämnas till åtal.

Högriskländer
Hundar som kommer från högriskländer, t.ex. Thailand, Turkiet eller Afrika, sätts i karantän, återförs eller avlivas. Det finns inga historiska fakta som pekar på att rabies skulle komma till Sverige med hundar från lågriskländer eller övriga EU-länder. Om man ser till hur andra länder fått in rabies är det via vilda djur, hundar från högriskländer eller genom personer som rest i högriskländer, exempelvis Thailand.

Dvärgbandmask ett allvarligt hot
När det gäller sjukdomar som kan följa med hundar från andra länder är dvärgbandmasken ett allvarligt hot för Sverige. Masken sprids ute i markerna via hundens avföring. Den är inte dödlig för djuret, däremot för människan. Om dvärgbandsmask kom in i landet skulle det kunna innebära att vi inte längre kan plocka bär eller svamp i naturen. Obligatorisk avmaskning av alla införda hundar är det enda säkra skyddet.

Kämpa för krav på avmaskning
– Vi är med i EU och måste följa de gemensamma förordningarna för införsel av djur, men förutom kravet på rabiesvaccinering kommer Jordbruksverket att kämpa för att ha kvar kravet på avmaskning av alla hundar, säger My Sahlman.

Kontaktperson
My Sahlman, veterinärinspektör och chef för art- och smittskyddsenheten, tel 070 – 227 68 22.

Annonser

One Response to Köp hund på rätt sätt

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: