Åksjuka

Vissa hundar, särskilt valpar, kan bli åksjuka vid resa i bil. Det växer oftast bort, när hunden blivit mer van att åka bil, men det kan vara bra att redan tidigt vänja valpen vid korta bilturer. Gör gärna små turer på högst 10 minuter, som slutar med ett trevligt mål för hunden.
Undvik att ge hunden mat 2–3 timmar före resan. Rasta väl, innan resan.

Låt hunden ha sin ”snuttefilt” eller någon favoritleksak med sig. Sörj för god ventilation i bilen och rasta hunden ofta, om ni reser långt. Tänk på att ha vatten med till din hund vid alla bilturer.

Är hunden nervös och rastlös, eller hyperaktiv, är det särskilt viktigt att använda en transportbur eller hundgaller, så att hunden inte utgör en trafikfara vid körningen. Det finns också särskilda säkerhetsbälten för hund.

Tecken på åksjuka kan vara:

  • slöhet, i vissa fall oro
  • att hunden dreglar påtagligt
  • förr eller senare brukar hunden kräkas
  • hyperaktivitet
  • nervositet

Kontakta din veterinär för att få recept på lämpligt åksjukemedel.

OBS! Lämna aldrig hunden ensam i bilen sommartid, inte ens om bilen står i skuggan. Det är ofta varmare i bilen än man tror och risken för värmeslag är stor Det räcker med omkring 20 graderi luften för att temperaturen i bilen snabbt skall bli hög, uppemot 85 grader. Om du misstänker att din hund fått värmeslag, spola den med kallt vatten. Lägg handdukar dränkta med kallt vatten på hunden för att få ner temperaturen under 39 grader och kontakta veterinär.Ha en trevlig resa med din hund!

 

Vanja Sundqvist
Hundkonsult

Annonser

One Response to Åksjuka

  1. […] som du planerar att åka till! Länkar du bör besöka Resa med hund Checklista inför utladsresan Åksjuka För närmare detaljer och upplysningar om regler, blanketter, avgifter etc […]

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: