När ledarskapet brister

Att vara ledare innebär inte att vi ska slå vår hund, skrika, ryta och ideligen rycka i kopplet. Den som måste ha en fight med sin hund varje dag har misslyckats med sitt ledarskap.

Ledaregenskaper
En ledare är lugn, snäll, överlägsen och självsäker. Han har ett häftigt temperament och när han blir arg blir han det rejält. Därför är det mycket sällan han behöver visa sitt humör. Det är ledaren som tar initiativen till all aktivitet såsom jakt, lek och försvar.

I en vargflock är det ledaren som oftast är den skickligaste jägaren och som är bäst på att orientera sig och finna bytesdjuren vilket utvecklar ett beroende hos de andra flockmedlemmarna.

Hunden betraktar de mänskliga medlemmarna i familjen som flockmedlemmar. De sätts in i ett system av rangordning där hunden anser en vara ledare – och alltså visas den största repekten. Därefter kommer de övriga i en ofta diffus ordning.


Hunden behöver och vill ha en ledare. Den vill ha en som tar initiativ till olika aktiviteter och roliga stunder, en som man kan kura ihop sig hos, en som smeker och talar vänliga ord, en som visar och vägleder. Det gör den trygg och harmonisk, bara ledaren är rättvis snäll och konsekvent.

Bristande ledarskap
När ledarskapet brister, kan en hund ta över några av de viktigaste uppgifterna som en ledare normalt har. Till dessa uppgifter hör ”polisuppgifterna”, som att skrämma folk vid dörren eller grinden, göra utfall mot andra hundar, skälla på folk i skogen, nafsa barn som leker för stimmigt eller jaga bilar mm.

Hunden blir otrygg stressad och osäker då den känner att den inte har en ledare. Den blir splittrad för att den inte kan hålla reda på allt som händer i människovärlden.

Visa ledarskap
Ledarskap är inte någon som bara ska visas i svåra situationer, då hunden gör något förbjudet. Ledarskapet ska alltid finnas. Visa det t.ex. genom att ta initiativ till olika aktiviteter. Man hittar på roliga lekar där man är den som visar hunden hur den ska göra. Ibland kan det vara allt som behövs för ledarskapet.

Vanligen blir man en bra ledare genom att träna lydnad med hunden. Efter en genomförd dressyrkurs brukar hunden oftast vara lydig, lugn och harmonisk. Den största nyttan en sådan kurs gör är just ledarskapsträningen. Det är synd att de flesta slutar träna i och med att kursen är slut. Oftast räcker det med fem minuters träning varje dag för att påminna hunden om ledarskapet.

Systematiskt ledarskap – ”paragrafläsning”
Det enklaste sätte att genomföra ledarskapsövningar är också det naturligaste. Vi utnyttjar två sker som hunden är mycket känslig för, nämligen greppet med en hand på var sida halsen och närhet. Närhet är ju något som hundar är mycket känsliga för.
Man står på knä framför hunden och har greppet på sidorna på hundens hals och med näsan mot hundens nos. Man stirrar hunden stint i ögonen och börjar tala med lågmäld lugn röst i form av ”paragrafer”.

”§1. Vad gör du? §2. Har du tappat hörsel? §3. Vi har ju prata om det här.”… osv, osv. Ju värr förseelse hunden gjor desto fler paragrafer. Ju längre man håller på med paragrafläsandet, desto mer pressad blir hunden. Ett problem som kan uppstå är att hunden tycker det är så obehagligt med ögonkontakten att tittar åt alla möjliga håll, kanske t.o.m. blundar! Man får anstränga sig så att man verkligen får ögonkontakt, för det är en av de mest effektiva detaljerna i ”paragrafläsningen”.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: