Miljöträna valpen

För att du och din hund ska trivas och fungera tillsammans i livet måste den redan som valp lära sig vilka regler som gäller. Ordet social träning handlar om att hunden skall vänjas in i vardagen på ett bra sätt så att den känner sig trygg i de flesta situationer. Vardagen under valpens första år, och till och med längre, kan sägas vara social träning. Du ska helt enkelt se till att valpen under lugna och kontrollerade former får stifta bekantskap med de miljöer den kommer att vistas i och de situationer den kommer att möta.Den sociala träningen för valpen börjar redan hos uppfödaren. Där får den möta vardagliga ljud och intryck som TV, radio och dammsugare. Den träffar även olika människor.

Dags att hämta hem valpen
Den dagen ni får hämta hem er valp, fortsätter den sociala träningen. Ofta är resan till det nya hemmet första gången som valpen åker bil. Det är en stor upplevelse och tänk på att valpen inte ska sitta i en hundbur under den första bilresan. Låt den sitta i ditt knä i stället. Att lägga en handduk i knäet är att rekommendera då en del valpar blir åksjuka och kräks. Några valpar blir mycket oroliga och piper och gnäller under bilresan. Det är inte så konstigt eftersom de lämnar sin mamma, syskon
och invanda miljö.

Klappa din valp och prata lugnande med den. De flesta valpar brukar lugna sig under resans gång och somna, kanske av ren utmattning efter alla nya intryck. Har ni en lång resa hem, kanske flera timmar, ska ni förstås stanna och rasta valpen med jämna mellanrum. Självklart i koppel, en liten 8-veckors valp lös bredvid en väg är ingen bra idé. Sover valpen lugnt och stilla behöver ni inte rasta förrän den vaknar, då däremot är det dags. Valpar som sovit brukar ha ett omedelbart behov att kissa.

Hälsa på nya familjen
När ni kommer hem bör valpen få hälsa på alla nya familjemedlemmar. Helst utomhus då den i ren glädje eller osäkerhet kan kissa på sig. När valpen har hälsat på alla är det dags att gå in i huset. Om du har bestämt att vissa rum i huset ska vara ”hundfria” gäller detta redan från första dagen. Stäng dörrarna till de rum valpen inte får vara i, eller använd kompostgaller eller grind för att spärra av.

Utforska världen
När valpen verkar vara trygg i sitt nya hem och närmiljö är det dags att visa litet mer av världen. Valpar behöver rastas ofta, och korta promenader i grannskapet är nyttiga. Kanske träffar ni grannar som vill hälsa på valpen. Det är viktigt att den får träffa
män och kvinnor, barn och gamla. När valpen blir större blir också promenaderna längre, och världen därmed större.

Valpar ska aldrig lämnas ensamma utanför affärer på grund av stöldrisken och för att många människor inte vet hur man hälsar på en hund. En liten valp som sitter uppbunden utan möjlighet att komma undan kan bli skrämd för livet. Om ni är två personer, så kan en av er hålla valpen sällskap utanför affären.

Hundbur i bilen
En klok investering när valpen blivit van vid att åka bil, är att köpa en hundbur till bilen. Det är säkrare för hunden och dig om en olycka skulle inträffa. Även en liten hund väger mycket om den slungas iväg på grund av en bilkrock. Det är också lättare att hålla rent i bilen om hunden ligger på en fäll i sin bur.

Åka buss och tåg
Om du och din familj åker buss eller tåg måste hunden också göra det. I början är det bra om du bär din valp in i bussen eller upp på tåget och låter den sitta i ditt knä. Har du en större ras får du snart låta hunden gå på bussen / tåget själv. Kom ihåg att ta hänsyn till allergiker på bussar och tåg. Numera brukar det vara skyltat var hundar får vara.

Undvik rulltrappor
Hundar bör inte åka rulltrappa, det kan hända svåra olyckor då hunden lätt fastna med tassarna. Ta trapporna eller bär din hund i rulltrappan. Vissa hundar tycker att hissar är otäcka, så om du vet att du åker mycket hiss i din vardag, är det lika bra att vänja den från början. Ta den i famnen första resorna.

Stadshund på landet
Om du kommer ut på landsbygden med en valp som är van vid stadsmiljö är det inte alls säkert att den är oberörd av t.ex. rådjur, älgar, harar, kor, får, höns mm. Tänk på att ge hunden en ärlig chans att vänja sig. Uppträd själv lugnt och behärskat så brukar det inte bli några problem. Jaktbeteende hos en icke jakthund bland andra djurarter skall absolut inte tolerera.

Det är svårt att ta upp alla situationer och miljöer som du och din valp kommer att hamna i. Om du är lugn ger du valpen trygghet. Valpen läser hela tiden av dig, och om du ger den signalen att det här är helt normalt och ofarligt, kommer den snart att anpassa sig till nya miljöer.

Lycka till med träningen!
Hör av dig om du vill ha hjälp. Jag finns för Dig och din Hund!

 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: