Lär valpen apportera

Apportering – vad är det?
De allra flesta hundägare som hör ordet ”apport” tänker sig nog att man kastar iväg något föremål, som ens hund skall springa efter, ta upp i munnen och komma in och lämna av i ens hand. Jo visst, det är apportering i grova drag.De flesta provar också apportering så. De börjar med att kasta ut ett föremål och vad händer? Jo alla hundar gör det första, d.v.s. springer ut och tittar efter vad du slängde för något. Det är deras inneboende  jaktkamplust som driver dem, från den minsta till den största. Men långt ifrån alla hundar är apportörer av naturen och tar upp ditt utkastade föremål. Av de som gör detta gissar jag att en fjärdedel lägger sig ned och tuggar på sitt ”byte”, en fjärdedel springer omkring och leker med din apport väl utom räckhåll för dig, en fjärdedel hörsammar din inkallningsorder men lägger ned apporten alldeles innan de är framme och en fjärdedel släpper föremålet innan de börjar springa mot dig.

Med största sannolikhet kommer det att leda till ett eller flera felbeteenden, som blir besvärliga att arbeta bort, om du börjar apporteringsövningarna genom att kasta ut föremålet från början.

Hur ser tävlingsmomentet apportering ut?

 

  • hunden sitter vid din vänstra sida

  • du kastar ut föremålet och hunden sitter kvar och inväntar kommando

  • på ditt kommando springer hunden ut till apportföremålet i högsta fart

  • hunden griper föremålet

  • hunden återvänder till dig med föremålet i högsta fart utan att tugga på det

  • hunden intar utgångsställning, d.v.s. sätter sig vid din vänstra sida

  • hunden släpper föremålet på ditt kommando

Valpapportering – inlärning
Börja bakifrån med apporteringsträningen.
Så här kan det gå till:
Du sitter med din lilla valp i famnen och ser till att ha något som den tycker är attraktivt. En boll eller en handske, vad kvittar.Du bjuder valpen att ta ditt föremål i sin mun och låter den i lugn och ro, helst utan att tugga, hålla det i munnen. Det ska vara en riktig högtidsstund med mycket beröm. – Bra Fido, just så, apport, duktig, apport (befäst kommandot genom att upprepa det även i berömmet).
Lirka ut föremålet: – Loss! Bra Fido! Titta vad jag har, vill du ha den? Ja, så här kan man hålla på – apport och loss – ett par minuter åt gången två kanske tre gånger om dagen. Man stoppar undan föremålet medan det fortfarande är jätteintressant.

Fortsätt övningarna under rörelse med valpen kopplad
En hund som rör sig kan inte lägga sig ned och äta på apporten och släpper den dessutom ogärna. Vi kan träna på flera sätt. Du kan bjuda din valp föremålet som den är van att hålla och retas lite med valpen om det behövs. När din valp tagit apporten springer ni! Valpen i koppel, förmodligen omåttligt stolt, och du bredvid  medan du berömmer så mycket du kan. – Braaa apport! Duktig apport! Vad stilig du är Fido, en sån fin apport du har. Lirka in valpen med kopplet och lirka av apporten, ”loss”, och se till att valpen gärna vill ha den igen innan du slutar övningen. Man kan även lyfta upp valpen när den ska lämna av apporten, så du har den i famnen i början. Det är då ändå säkrare att den inte släpper taget, eftersom den inte vill sumpa dyrgripen. Låt den gärna få igen apporten ett par gånger – loss – apport – loss – om den verkar ovillig att lämna den ifrån sig.

Om den släpper apporten, låt den bli snopen. Gå iväg från den tappade apporten. Bind valpen och plocka upp apporten själv, inför den förvånade valpens ögon. Truga aldrig! Ännu effektivare är att låta kompisens kopplade hund gå fram och plocka upp den. Sukta valpen lite, så att apporten är jätteattraktiv innan du gömmer den i jackfickan.

Din hund kan nu hålla i och lämna av en apport.

Att leta apporter
Vi kan nu börja ”hitta” apporter. Fortfarande i koppel, kan dessa övningar varieras i oändlighet. Du kan ”tappa” apporten bakom ryggen under promenaden, vända och – nämen TITTA vad som ligger här Fido, det är ju din apport!!! När du ser att valpen tänker ta upp den säger du – Bra aaapport, bra aaapport! Spring ett varv, beröm, hala in hunden för avlämning. Förmodligen kommer den alldeles själv och lämnar av i famnen med tindrande ögon efter den grundläggande träningen den fått tidigare.

Du kan också placera ut apporter i förväg, som sen får ”dyka upp”. På så sätt har hunden snart fattat vad ”leta apport” betyder. Du kan sätta hunden ”sitt, stanna kvar” alternativt binda upp den, medan du lägger ut apporten så att hunden ser ungefär var och sedan gå med den ut i koppel och hämta. Eller stå kvar själv och låt den hämta i lång lina.

Du kan låta kompisen slänga apporten från en buske framför er, kanske med en handklappning som krydda, och låta hunden hämta i linan. Beroende var valpen står i sin lydnadsdressyr bestämmer du när det är dags att jobba utan koppel eller lina. Kom ihåg att om ni misslyckas det är viktigt att backa ett steg, och sätta på linan igen…

Något som är mycket bra är också att låta valpen  ”spontant vindmarkera” apporterna.
Lägg ut några apporter någon eller ett par meter på sidan av stigen eller vägen ni ska gå på. Lägg dem på vindsidan av stigen så att vittringen följer med vinden ut mot stigen. Tänk på att inte lägga apporterna intill ett träd eller en sten för då blir det ju vindskugga och lä. Gå stigen sakta framåt med kopplad hund, så fort den visar minsta tecken till att känna vittringen från en apport berömmer du – braaa leta apport, duktig leta apport. När hunden strävar ut mot apporten, låt den gå ut under fortsatt beröm. Med den grundläggande träningen i ryggen bör hunden nu gripa apporten och självmant komma in till dig. Skulle nu hunden inte markera apporten är ingen skada skedd eftersom du inte givit något kommando. Det är bara att försöka igen.

Nu kan din valp kommandot ”apport” och vet att den ska gripa ett apportföremål och komma in till dig och släppa på kommandot ”loss”. Den vet också att kommandot ”leta apport” betyder att man skall använda nosen för att hitta gömda apporter och sedan springa till husse / matte med dem. Du har grunden till lydnadsapportering, ”spårpinneplock” och momentet ”uppletande av föremål”.

Innan du nu får det färdiga tävlingsmomentet ”apportering” måste du träna in

 

  • utgångsställning

  • bra ingångar utan apport

  • en bra inkallning med högt tempo.

Baklängeskedja delmomenten
Därefter repeterar du apporteringsövningarna och inkallningen var för sig för att sedan stegvis och bakifrån länka ihop delmomenten till en sammanhängande kedja. I apporteringsövningarna har vi ju tränat gripande, springa med föremålet i munnen, och avlämnandet. Nu ska vi alltså länka ihop:
(utgångsställning + avlämnande)
;
(inkallning + utgångsställning)
;
(gripande + inkallning)
;
((gripande + inkallning) + (utgångsställning + avlämnande))
.
Till sist lägger vi på utkastet så hunden får springa ut till föremål + gripa.Nu ska du ha en färdig apportering. Det är bara kommandot som skall dit och befästas.

Att lägga den tid som behövs för att träna in en perfekt apportering från början har du igen mångfalt längre fram i er karriär.

Lycka till med träningen

 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: