Lär känna din valp genom lek

En bra relation
Relationen till din valp är något du ska börja med så fort du fått hem den. Det gör du enkelt genom att umgås och leka med den. Försök att variera lekarna, lek på olika sätt. Försök komma på så många nya lekar du kan. Du kommer snart att upptäcka att somliga lekar blir valpen väldigt upphetsad av och andra är inte så kul. Lekar som tenderar att spåra ur kommer du på sikt att leka mindre av eller avleda in på någon annan lek innan valpen blir allt för uppjagad.

Genom lekarna lär du och din valp lättast att känna varandra. Genom leken skapar du en relation till din valp. Genom leken kan du även lära valpen olika saker. Locka valpen att sätta sig och när den gjort det sätter du igång och busar med den. Hejda den på nytt i två sekunder och locka den att lägga sig ned, varpå du belönar den genom att börja med en annan lek.

Lek mycket utomhus
De flesta vuxna hundar har en bra kontakt med sina ägare inomhus men inte utomhus. Anledningen är att hunden upplever sin ägare som en resurs inomhus men inte utomhus. Inne är det vi som kan öppna matpåsen, stängda dörrar, kylskåpsdörren osv. och det går bra att be oss hämta fram bollar som rullat in under soffan etc.

Vi tar fram kopplet och öppnar ytterdörren. Om vi inte tänker oss för blir vi lätt urtråkiga utomhus. Så lek gärna mycket på promenaderna. Bli en lika bra resurs utomhus som du är inomhus. Tids nog hinner hunden upptäcka att det finns vilt i skogen och förtvivlat många kissfläckar efter andra hundar. Knyt upp valpen på dig så får ni roligare tillsammans.

Vissa lekar är lämpligare än andra.
Tänk på att både du och valpen ska ha roligt. Biter valpen dig så att det gör ont är det inget kul att leka längre. Den situationen kan du lösa på olika sätt. En variant är att se till att ha en leksak emellan så valpen biter i den och inte i dig.

En annan variant är att göra som en vuxen hund hade gjort om valpen bitit för hårt i dig. Den hade nupit tillbaka så hårt att valpen pipit till.

Den tredje varianten och den enklaste är att du överger valpen så fort den leker för hårdhänt med dig. Gå och diska, titta på TV, stäng in dig i ett annat rum så fort valpen leker på ett sätt som du inte uppskattar. Efter en tid kommer valpen att anpassa sin lek eftersom den annars blir av med sin lekkamrat (dig).

Göm saker istället för att kasta
Att springa efter en kastad leksak gillar de flesta valpar. Men väldigt mycket spring blir det. Och eftersom valpen ser var leksaken landade behöver den inte tänka för att hitta saken varpå risken är stor att hunden jagar upp sig i stress efter en stund. Dessutom är det inte nyttigt för en växande valp med för mycket rivstarter, tvärnitar och häftiga vändningar.
Istället för att kasta kan du gå och gömma leksaken istället. Då måste valpen använda sin nos och tänka till lite för att kunna hitta den igen.
Ännu svårare blir det om du gömmer leksaken högt så valpen få klänga upp på stenar och i kullfallna stockar för att nå den.

Jaga aldrig valpen
Så fort valpen fått tag i leksaken kommer den antagligen utmana dig till att jaga efter den. Den leken är inte så lyckad för det är alltid valpen som vinner den leken. Den leken visar även valpen hur klumpig och långsam du är jämfört med valpen. Det kan vara dumt nästa gång när du vill få fatt i valpen som av någon anledning inte vill komma till dig. Avbryt istället och gör något helt annat varje gång valpen ber dig springa efter och jaga den. Om valpen inte får någon utdelning för den leken kommer försöken att avta från valpens sida.

Belöna istället valpen som kommer fram till dig med saken och vill ha lite dragkamp om den. När hundar leker denna lek tillsammans är det oftast den äldre som tröttnar först och överger valp och leksak. Tro alltså inte att du måste vinna leksaken. Det finns ingen prestigeförlust med i bilden för att du släpper saken och går vidare och gör något annat.

Sätt nu igång och hitta på lekar som du och din valp tycker är roliga. Blir leken för vild byter du bara till en annan lek eller går själv iväg och gör något annat, då blir det inte fel.

Lek bara korta stunder, tio minuter räcker mer än väl. Kanske gör ni det ett par tre gånger varje dag.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: