Koppelträning

Vänj valpen vid halsband
För att underlätta koppelträningen är det bra om du först vant valpen vid halsbandet först.
Välj ett lätt och mjukt läderhalsband i början. Sätt på halsbandet och låt valpen ha det på inomhus.
I början kommer den säkert att klia sig och försöka få av sig halsbandet. Det är inget att bry sig om så länge den inte skadar sig. När valpen blivit van vid att bära halsband och du kan sätta på det och ta av det utan bekymmer är det dags att börja själva koppelträningen.

Gott om tid
Se till att du har gott om tid och är utrustad med godis och leksak.
Sätt på halsbandet och koppla valpen. Prata lugnt med valpen och belöna när den söker kontakt med dig. När du har kontakt med valpen börjar du gå sakta framåt. Om den tvekar får du locka på den och berömma när den följer med. Om valpen leker lite med kopplet i början brukar inte vara så mycket att bry sig om. Det brukar gå över när den istället blir intresserad av omgivningen och att följa efter dig. Men om kopplet är ända intresset får du ta tag lätt i kragen och sätta din näsa mot hundens och lågmält tala om vad som gäller. Om det ändå blir en kamp om kopplet mellan dig och valpen får du om omgivningen tillåter helt enkelt släppa kopplet och gå din väg så att valpen inte får det motståndet som bjuder upp till kamp, utan istället blir orolig att du skall försvinna. Om du ändå inte får bukt med koppelkampen kan du pröva att gnida in det med ättika. Det både smakar och luktar illa för en valp så den borde snabbt komma på andra tanker. 


Brukar vara lätt
Det brukar vara lätt att få valpen att gå lugnt i koppel utan att dra, men är den envis och ofta drar framåt finns det anledning att hejda den. När den blir större och tyngre kan det annars bli jobbigt om det blir en vana att dra, till och med livsfarligt, exempelvis i trappor eller när det är halt.

Ryck inte
Ryck inte hårt i kopplet, det kan skada valpens nackkotor. Att rycka i kopplet skapar inte heller någon kontakt och det är det som behövs för att få valpen att sluta dra i kopplet.
Just när hunden börjar dra i kopplet säger du ett bestämt ”nej” . Om den inte lyssnar tar du ett snabbt och lätt men bestämt tag i den med händerna i pälsen eller skinnet på valpens bakdel för att hindra den. I samma ögonblick som valpen förvånat vänder sig om (timingen är viktig) släpper du och tar istället ett mjukt tag i halsskinnet och börjar ”läsa paragrafer”. Prata lågmält med valpen om det här med att dra i kopplet.
När valpen lugnat sig släpper du taget, småpratar berömmande med valpen medan du går vidare. Nu är det viktigt att valpen känner din uppskattning för att den klarar att gå utan att dra.

Lycka till med din träning!
Hör av dig om du behöver hjälp!
 
 
 
 
 

 

 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: