Inlärning spår – Frispår

Hunden får arbeta självständigt
Som namnet antyder får hunden spår lös, utan koppel eller lina. Hunden får titta på när föraren eller en annan person ger sig ut i skogen. Hunden släpps sedan fritt och får självständigt spåra upp den försvunne. Man stegrar som alltid med längre spår, längre liggtid och att byta ut personen mot ett föremål som hunden får komma in och leka med.

Motiverande variation
Man kan sätta fast en trasa i en lina och själv gömma sig bakom ett träd och när hunden kommer spårandes rycker man i föremålet så att hunden upptäcker det och vill leka med det. När hunden är ”tänd” på att spåra så sätter man på den spårsele och lina. Frispår kan sedan användas för att få upp farten eller motivationen på hunden.

Fördelar
Att arbeta med lös hund i spåret ger hunden gott självförtroende. Hunden är tvungen att lösa uppgiften själv för att nå målet. Hundens motivation för spår ökar och det är ingen klantig förare bakom som hämmar hunden, inget trassel med linor och ingen styrning etc.

Nackdelar
Stressnivån kan bli för hög. Hunden kommer spåra i högt tempo. Man har ingen aning om hur hunden arbetar och hur den löser svårigheter. Hunden kan avvika och ta upp exempelvis viltspår.

_________________
På återhörande

Lev väl och ta hand om era fyrbenta vänner!

Vanja

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: