Inkallning

Inkallningsträning påbörjas egentligen i samma stund som du får hem din valp. Till att börja med gäller det att få valpen att tycka att du är intressantare än allt annat i den stora världen. I förlängningen ska inkallningen naturligtvis vara en blandning av ovillkorlig lydnad och att det ska vara lustfyllt för hunden att komma till sin ägare.

Arbeta med både kroppsspråk och röst
För att få den lilla valpen att komma när du ropar är det viktigt att arbeta med både kropp och röst. Om du står rak i ryggen och beordrar din valp att komma, så ”pressar du tillbaka” den med kroppen samtidigt som du ställer krav med rösten. Med största sannolikhet kommer din valp att välja att gå någon annanstans eller i vart fall att avvakta där den är. Valpen måste bli motiverad att komma tillbaka till dig och det sker lämpligast genom att du sätter dig på huk och lockar. Ibland krävs mer retning för att hunden ska välja att komma till dig.

Krav och motivation
För att få hunden att komma när den utsatts för frestelser så måste man ofta kombinera krav med motivation. Kravdelen gäller främst för att stoppa hunden när den är på väg bort från dig eller åt fel håll. Kravet kan bestå av att mycket bestämt kommendera ”stanna” när valpen sätter av i fel riktning. För ett kort ögonblick åstadkommer det förhoppningsvis att valpen stannar till, eller åtminstone förlorar fokus på det den var på väg till.

Gör dig superintressant
Just detta ögonblick är exakt rätt tidpunkt för att övertyga valpen om att DU är mycket roligare. De allra flesta valpar tycker, när allt kommer omkring, inte speciellt mycket om att bli lämnade av sin flockledare. En bra idé är alltså att vända om och springa åt bort ifrån valpen. Det gäller också att behålla valpens uppmärksamhet. För att konkurrera ut annat som kan fånga valpens intresse, måste du ibland ta till jämfotahopp och indiantjut blandat med glada inkallningsrop som innehåller valpens namn. Du får dock inte springa så långt från valpen att den tappar ”dragningen” till dig.

Kort avstånd i början
Om avståndet blir alltför stort mellan er kan det hända att valpen tycker att det känns tryggare att stanna där den är eller att ty sig till en förbipasserande person. Du bör dock vara fortsatt aktivt tills hunden är på väg emot dig. För att reglera avståndet till valpen kan du växla mellan att röra dig emot valpen på ett lekfullt och inbjudande sätt och att vända och springa bort en bit. När hunden väl sätter fart emot dig, så spring några steg bort från hunden så att den får jaga ikapp dig. När hunden börjar närma sig kan du sakta in, vända dig mot hunden. Sätt dig gärna på huk för att bjuda in valpen i gemenskapen, med klapp, godis och beröm.

Lycka till med träningen!
Hör av dig om du vill ha hjälp. Jag finns för Dig och din Hund!

Vanja Sundqvist
Hundkonsult

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: