I väntan på valpen

I väntan på valpen
Cirka 8 veckor efter födseln får du hem din valp. Använd tiden till att förbereda ankomsten. Enligt kennelklubbens regler får en valp inte skiljas från mamma och syskon före åtta veckors ålder. Medan du väntar på att valpen ska flytta hem finns mycket att göra.

Om du inte bor för långt bort från uppfödaren rekommenderar jag dig att hälsa på valpen så ofta du kan så lär sig valpen känna igen dig.

Tillbehör ska handlas och det börjar bli dags för ett familjeråd vid köksbordet. Är ni två eller flera i hushållet är det viktigt att hela familjen är överens om hur hunden ska uppfostras. Ni måste bestämma vilka regler som gäller i huset och det är viktigt att alla håller på dessa regler!

En hund behöver en konsekvent uppfostran för att känna sig trygg. Sätt er därför gärna ner och prata igenom detaljerna innan hunden kommer, så att ni är överens. Ska hunden få tigga vid bordet, får den vara i sängarna eller soffan? Vilka saker får hunden leka med? Får den hoppa för att hälsa på familjemedlemmarna? Vilka ord ska ni använda till olika saker? Ju mer samspelta ni är i familjen, desto lättare blir det för valpen att förstå vad ni menar.

Innan valpen kommer hem ska ni köpa hem några saker i förväg. Här följer en enkel lista:

– Koppel och halsband. – Mat- och vattenskål. Hållbara och helst inte vältbara. – Enkla leksaker av hållbart materiel, som inte skadar valpen om den råkar sätta i sig delar av den (bollar, tygtrasor eller dylikt). – Mat. Fråga uppfödaren vilken sort du skall köpa. – Något att ligga på. Hundsäng, filt, fäll etc. – Bajspåsar om du bor i tätort.

Matlista för valpen
Från seriösa uppfödare får du med dig ett utfodringsschema. På det framgår vilket foder valpen äter, hur länge den ska fortsätta med det fodret samt när och till vilket foder den ska byta. Oftast rekommenderar uppfödaren att valpen ska äta 3-4 mål om dagen vid leverans och att maten ska vara uppblött. Det är skonsammare för valpens mage att äta maten uppblött men många valpar tycker att det är lite osmakligt och vill inte äta uppblött mat när konkurrensen från syskonen försvinner. Då är det förstås bättre att valpen äter torrt foder än inget alls. Det är bra om du har en dialog med uppfödaren så att du kan ställa frågor om valpen till exempel inte vill äta den uppblötta maten.

Första hjälpen för hunden
En annan sak som kan vara bra att förbereda är en första förbandslåda för hunden. En förbandslåda bör innehålla följande:

– sårrengöring – alkoholfri (gärna koksaltlösning eller jodopax). – trubbig sax – bomull och blodstillande vadd – gasbinda och lindor – kraftig tejp – bommullstops.

Gör även en lista över telefonnummer som är viktiga att ha. Om något skulle hända bör du snabbt kunna få tag i till exempel uppfödaren, en bra veterinär och till djursjukhuset om det skulle vara något akut. Försäkringsbolagen har ofta en telefonveterinär som har öppet när andra veterinärkliniker har stängt.

Valpkurs
Inför valpens ankomst bör du undersöka möjligheten att gå på valpkurs. Om du är förstagångshundägare får du ovärderliga tips och råd om hur du skapar en bra kontakt med din hund och hur du tränar in den grundläggande vardagslydnaden.

Även den erfarna hundägaren har dock glädje av en valpkurs eftersom den erbjuder utmärkt social träning för valpen. Du får dessutom möjlighet att träna under störning eftersom valpen självklart har svårare att koncentrera sig bland andra hundar än hemma i köket. Valpkurser brukar finnas på brukshundklubbarna och hos privata hundinstruktörer.

Vaccination
Vid leveransen ska valpen vara nybesiktad, nyvaccinerad och nyligen avmaskad. Du får information av din uppfödare om när valpen ska avmaskas och vaccineras igen. Ofta är valpen avmaskad vid sju veckors ålder och ska sedan maskas igen vid elva veckors ålder. Vid besiktningen brukar valpen vaccineras mot parvo och vid 12 veckors ålder ska valpen ha ytterligare en spruta mot parvo, valpsjuka och HCC (hepatit).

Hunden ska sedan vaccineras årligen i hela sitt liv. Först efter 12-veckors sprutan har valpen ett så kallat grundskydd och först då kan du låta valpen hälsa på okända hundar. Fram till denna spruta ska du endast låta valpen hälsa på hundar som du känner och som du vet är friska och har ett fullgott försäkringsskydd.

Som jag tidigarenämnt brukjar de flesta seriösa uppfödare skicka med en lista över allt detta, så att du ska ha lättare ska kunna hålla ordning på allt som ska göras. Vid leverans ska du som sagt även få med ett veterinärbesiktningsintyg som inte får vara äldre än sju dagar. Besiktningsintyget ska vara undertecknat och och stämplat av veterinär.

Lycka till med din nya familjemedlem!

Annonser

One Response to I väntan på valpen

  1. […] I väntan på valpen Tillbehör ska handlas och det börjar bli dags för ett familjeråd vid köksbordet. Är ni två eller flera i hushållet är det viktigt att … Läs mer här […]

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: