Hantering av rädda hundar

Varför en hund uppvisar rädsla i vissa situationer kan bero på många olika faktorer. Några förklaringar kan vara om hunden har upplevt något obehagligt och blivit ordentligt skrämd, eller om hunden har utsatts för krav som den inte klarar av och fått bannor för detta? Men rädsla hos en hund kan också vara ärftligt betingat.

Ledarskap
En hund som är trygg med sin ledare kan hantera sin rädsla eller obehag om den känner förtroende för sin ledare.

Ledarskap är fortfarande starkt förknippat med hårda tag och tuffa hundar men det är tyvärr en vanlig missuppfattning. Man behöver inte skrika och trycka ner en hund i backen för att bevisa att man är ledaren, det skapar ofta bara ett motstånd istället för förtroende.

En hund väljer alltid sin ledare. Ledarskap är inget som med automatik kommer med stamtavlan eller sitter hos den som håller i kopplet. Ledarskapet måste alltid förtjänas.

En bra ledare tar initiativ, det kan vara till träning, lek eller andra aktiviteter. Ledaren avgör också alltid när aktiviteten tar slut. Men viktigast av allt är att en ledare beskyddar alltid sin flock.

 

Läs mer om ledarskap här.


Att få sin hunds förtroende går inte att kräva, det kan man endast bevisa att man är värdig genom handling.

Tyck inte synd om en rädd hund
Om en hund är rädd eller blir rädd tycker vi oftast synd om hunden och ömkar den. Det vi inte tänker på är att genom att göra detta så förstärker vi obehaget för hunden. Vi bekräftar med andra ord hundens rädsla.

Vad ska jag tänka på med en rädd hund som:

Är rädd för föremål
Tvinga aldrig fram hunden först till saker som den tycker är obehagliga. Gå alltid fram själv först – det är vad en ledare gör. Tala om för hunden att det är helt okey att komma fram.

Klappa på föremålet och lägg kanske en godis på föremålet så att hunden övervinner sin rädsla. När hunden går hunden fram beröm den och gå därifrån.

Är rädd/avvaktande mot människor
Tvinga inte på hunden fysisk kontakt med människor om den inte vill. Tala om för de som vill klappa din hund att den inte vill men att de gärna får kasta lite godis till hunden. I övrigt bör de helt nonchalera hunden.

Är rädd/avvaktande mot andra hundar
Det är faktiskt inte ovanligt numera bland retrievers och spaniels att de inte vill ha närkontakt med andra hundar. Vad du än gör med en sådan hund så tvinga aldrig fram den till andra hundar. Låt den träffa trevliga hundar och träna tillsammans. Eller gå en lugn koppelpromenad tillsammans med en annan ointresserad hund så kan den försiktiga hunden komma över sin rädsla själv utan att ägare har förbrukat sitt förtroende som ledare för hunden.

Att påtvinga hunden kontakt med andra människor eller andra hundar om den inte vill är ett bra sätt att förlora sitt ledarskap. Tvång och våld löser inga hundproblem det skapar däremot problem för både hund och ägare.

Är bara lite försiktig av sig
Försiktiga hundar daltar man inte med utan man är bara glad och har lite ”kom igen nu, det svänger” attityd. Om man ömkar och tycker synd om en försiktig hund så förstärker man bara hundens ev. rädslor. Det är viktigt att den försiktiga hunden har en bra ledare att ställa sig bakom som den kan lita på i alla situationer.

Låt hunden jobba mycket med spår och självständiga aktiveringar så att den bygger upp sitt självförtroende och ge mycket beröm. Bra självförtroende stärker hunden.

När det smäller till
Ett kraftig knall eller annat högt ljud kan skrämma en hund. Om du ser att din hund blir berörd så nonchalera den fullständigt. Titta inte ens åt den, gäspa gärna ordenligt det är en lugnande signal för hunden, och gå lugnt vidare.

Lite om krav
Ställ de krav på hunden som du vet att den klarar av. Hunden måste förstå vad du kräver av den annars blir den osäker och då hamnar ni lätt i konflikter. Hamnar man i konflikt med sin hund ska man alltid lösa hunden från detta, gör något så att hunden lyckas. För mycket krav kan göra hunden osäker och man kan ”döda den mentalt”.

Om man har en bra relation till sin hund kan man också säga till på skarpen om hunden är på väg att göra något riktigt tokigt som den inte får utan att den mentalt ”dör”. Krav innehåller alltid ett visst mått av hot. Eftersom hot har en avståndssökande effekt måste man ha en bra relation annars finns det en risk att hunden mentalt utvandrar och lyssnar ännu mindre nästa gång. Då blir ofta husse/matte ännu mer frustrerad och ännu mer hotande och hunden drar sig ännu mer undan. Tyvärr är detta en ganska vanlig orsak till att hunden utvecklas till att bli en olydig och på sikt en olycklig hund.

Tänk dig för och utsätt inte hunden för onödigt jobbiga situationer för hunden, men låt inte heller den slippa undan i situationer där hundens rädsla är obefogad.

När man väljer valp
En trygg och glad tik som paras med en trygg och glad hane får med stor sannolikhet trygga och glada valpar. När vi väljer valp så vill vi träffa både tiken och hanen och gärna se hur de är både i vardagen och när de apporterar. Det är givetvis ingen garanti för att valparna blir lika fina och duktiga som sina föräldrar men förutsättningarna för detta är i alla fall goda.

Acceptera inte din hunds rädsla utan träna den på ett just sätt.

Några träningstips för folkrädda hundar

 
 • pressa inte hunden;
 • försök att få hunden att ta initiativ, ignorera
  den och låt den komma till dig av sig själv, även om det tar tid;
 • skapa ett behov som bara du kan tillgodose.
  Du kan t ex ha ett fat med köttbullar
  bredvid dig och se till att hunden är hungrig då ni skall träna;
 • luta dig inte över hunden, klappa den underifrån, mellan frambenen;
 • titta den inte i ögonen;
 • ha inte solglasögon på;
 • skratta inte alltför livligt;
 • glöm inte bort att hunden ska klara sig utan husse/matte. De måste vara passiva och inte störa hunden;
 • Stegra försiktigt, framför allt i början, då en människa är godkänd som kompis, börja med en ny.

Vanja Sundqvist
Hundkonsult
 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: