Grunderna i sök

Grunderna i sök – skallmarkerande hund
Förutsättningar

Hunden ska ha god allmänlydnad, kunna komma på inkallning i alla situationer och kunna låta bli att förfölja vilt, eftersom sökhunden arbetar lös i skog och mark. Hunden måste också vara mycket öppen, social och tycka om människor.
Målsättning

Hunden skall med god fart söka upp (springa till) en figurant, som är gömd  50 m ut i et avvallat område om c:a 15 x 50 meter, stanna kvar hos denne och skälla tills föraren kommer dit.     

Förberedande övningar

Markeringen sker antingen med skall eller rulle. Lättast att lära in är skallmerkering vilket man också kan börja med även om man tänkt att hunden skall bli ”rullhund”.Låt gärna hunden springa fram till främmande personer och få godis och bli klappad och omkramad. Variera utseendet på personerna – manliga/kvinnliga – korta/långa – smala/tjocka – vanligt klädda/ovanligt klädda – med hatt/utan hatt o.s.v. Allt för att göra hunden människovan. Variera också plats för övningarna. Viktigt är att hunden inte blir uppstressad utan handlar balanserat hela tiden. Hunden behöver inte klättra på folk för att vara vänligt sinnad. Goda vanor härvidlag bidrar till ett bra agerande hos de upphittade figuranterna längre fram i utbildningen.När hunden glatt och villigt vill springa till folk och stanna hos dem är det dags att börja lära hunden skälla uppfordrande för att få något eftertraktat såsom godis eller leksak. Observera dock att inget kommandoord skall användas när man tränar markeringsskall. Lättast brukar det vara om man först visar hunden vad man har i handen och sedan håller undan handen så att hunden får längta efter den åtråvärda godisbiten eller leksaken. Vänd dig gärna bort så att godbiten/leksaken försvinner för hunden. Vid första lilla pip från hunden får den godiset/leksaken som belöning. Nästa gång får det komma mer pip, gnäll eller skall och till slut går hunden igång med skall så fort den märker att det finns något ”att hämta”. Var noga med att skallet är vänligt/uppfordrande. Aggressiva skall hör inte hemma hos en sökhund.Ibland måste man binda upp hunden och gå ifrån den en bit för att få igång skallet och snabbt återvända till hunden när den ger ifrån sig ett ljud. Det finns dock en viss fara för olaten att skälla vid uppbindning men den får man plocka bort senare.Det är bra att träna skallmarkeringar även om du räknar med att ha en rullmarkerande hund. Dessa övningar gör kontakten med figuranten lönsam och figuranten blir mycket populär, vilket gör att det finns stor anledning för hunden att söka upp honom ute i skogen senare.
En annan bra förövning är att använda en kamptrasa som redskap för att stärka kontakten mellan hund och figurant. Se bara till att det inte blir allvar i kampen om trasan så att hunden vill försvara ”sin trasa”. Syftet med trasleken är även ett förstadie till träning av rullmarkering. Vi byter så småningom ut trasan mot en sökrulle, som hunden skall ut och erövra från figuranten.

När hunden glatt kan ta kontakt med en främmande figurant, kan skälla uppfordrande och stanna kvar hos figuranten frivilligt eller engagera sig i kamplek med en främmande människa är det dags att börja själva sökövningarna.
 

 Första sökövningen

 • Välj ut terräng och bind upp hunden vid den tänkta startplatsen. Vinden skall blåsa mot er.
 • Sätt på tjänstetecknet och låt hunden sitta kvar vis startpunkten uppbunden.
 • Figurant och förare går runt i området framför hunden – c:a 15 m brett och 50 m långt – och gör en mängd spår kors och tvärs i området. Detta kallas för att valla av området och det gör vi för att hunden inte ska hitta figuranten genom att spåra utan genom att få direktvittring från figuranten – därför motvind. En annan anledning till att hunden får se när vi vallar av området är att den ska få se flocken försvinna och längta efter den. Ytterligare en anledning kan vara att hunden tror att det måste finnas något intressant där ute. Vi väcker hundens nyfikenhet. Därför får ingen stanna kvar hos hunden under avvallningen. Vi får acceptera om den står och skäller. För hundar som stressar upp sig mycket vid synlig avvallning, räcker det att få titta på en enda gång. Men valla ska vi alltid göra.
 • Koppla loss hunden. Bli kvar på startplatsen. Låt figuranten bli intressant genom att visa eller leka med era hjälpmedel. Föraren skall vara helt passiv. När intresset för figuranten är påtagligt, håller föraren hunden i halsbandet, lugnt, sansat och passivt utan att säga något. Figuranten ställer sig någon meter framför hunden och visar sin godbit/leksak.
 • Figuranten springer ut till gömslet, c:a 50 m ut, gärna i bågar för att göra sig mer intressant för hunden. Han stannar upp halvvägs och ropar hundens namn och fortsätter ut till gömstället. Precis i det ögonblick figuranten dyker ner bakom busken ….
 • …. släpper föraren hunden och säger ”SÖK”. Håll halsbandet med underhandsfattning så att det bara är att räta ut handen så hunden kommer loss och kan jaga efter figuranten. Ta för vana att alltid säga kommandoordet ”SÖK” redan från början även om du inte tycker hunden verkar höra det. Så småningom hör hunden ordet och börjar då koppla ihop det med handlingen den utför.
 • Figuranten är nu observant på vad hunden gör. Vi räknar med att den springer ut till figuranten. Blir den tveksam mot slutet av sträckan har den hjälp av direktvittringen som figuranten sprider. Figuranten får inte ropa på hunden nu, den måste lukta sig fram.
 • När hunden kommer fram till figuranten fortsätter den lek som påbörjades vid starpunkten. Hunden skall nu endast bry sig om figuranten, som belönar med lek, godis, klappar och kramar.
 • Under tiden går föraren ut till figurant och hund och sällar sig till flocken. Flockbildningen stabiliseras och alla tre lugnar ner det hela och bara trivs tillsammans. Ni pratar med hunden berömmande, klappar om och ger godis. Det kan ta någon eller några minuter med denna flockbildning, som syftar till att dels få en sluthandling och tala om för hunden att det den gjorde var mycket bra, dels lugna ner hunden och undvika stress.
 • Ni går alla tre gemensamt tillbaks till startpunkten i rask takt. Är hunden av den slöa typen får man springa till startpunkten, så att hunden lär sig att ”i skogen springer man”.
 • Tjänstetecknet tas av och övningen är slut.

Nu kan figurant och förare diskutera övningen och planera för nästa.

Grundövning i sök med skallmarkerande hund
Hunden ska med god fart söka upp (springa till) en figurant som är gömd 50 m ut, stanna kvar hos fig. och skälla tills föraren kommer dit.

 1. Bind upp hunden vid startpunkten.
 2. Sätt på tjänstetecken.
 3. Synlig avvallning (15 x 50 m) om hunden behöver det, annars är det gjort strax innan hunden tas fram.
 4. Figuranten aktiverar hunden. Låter den skälla uppfordrande och ger belöning för det. Hunden ska ha hela sitt intresse på figuranten.
 5. Föraren håller hunden i halsbandet medan figuranten springer ut och gömmer sig i busken 50 m ut i området.
 6. Hunden släps iväg med kommandoordet ”SÖK”.
 7. Figuranten inväntar hunden tyst och osynlig men är beredd att hjälpa till om något inträffar.
 8. Hunden kommer fram och figuranten ser till att hunden kommer i skall och belönar. Efter belöningen får hunden fortsätta skälla igen. Hunden ska vara helt koncentrerad på figuranten och inte se efter föraren som under tiden är på väg mot fig. och hund.
 9. Föraren skyndar sig ut till fig. och hund så att övningen inte blir för lång i början. Skallmarkering skall fortsätta en stund sedan föraren kommit fram. Detta för att undvika att hunden slutar skälla så for föraren närmar sig. Sedan lugnas det hela ner. Flocken är samlad och hunden får en sluthandling.
 10. Gemensamt återgår ni till startpunkten.
 11. Tjänstetecknet tas av. Övningen är slut. Nu kan figurant och förare diskutera övningen och planera för nästa.
   
Variationer
Variera syn- och hörselretningarna i mängd och intensitet. Uteslut ibland hörselretningen och ibland synretningen. Variera synretningen genom att gå ibland, smyga ibland, hoppa kråka ibland eller springa ibland.Variera terrängen. Välj efterhand svårare och mer tätbevuxen och kuperad terräng.
 
Träna även i regn eller stark sol. Tänk på att alltid ha vatten med.
Träna i varierande vindförhållanden. I början av inlärningen ska det vara motvind, men längre fram i utbildningen är det bra att träna i både sidvind och medvind.Träna med olika figuranter med olika klädsel.

Försök att förlägga träningen till olika tider på dygnet, så att inte hunden blir ”tagen på sängen” när ni ska ut och tävla. Det går fort och lätt att skapa ovanor utan att man märker det själv.

Bra att ha i minnet

 • Planera sökövningarna noga i förväg.
 • Ha alltid med godis och leksak
 • Glöm inte vattnet
 • Välj en bra figurant. (det är figuranten som gör det största jobbet).
 • Gå igenom upplägget av träningspasset med figuranten innan ni börjar
 • Se till att hunden är rastad och inte mätt
 • Avpassa mängd och intensitet på retningarna till din hund.
 • Ha roligt när du tränar
 • Var målmedveten.
 • Träna endast 2 – 3 grundövningar vid varje träningstillfälle.
 • Alltid fig. på 50 m. så att det blir en vana för hunden att söka längst ut.
 • Hunden skall vilja fortsätta när du slutar!
   
I forumet finns en tråd som heter ”Träningsgrupp sök”, där vi kan försöka få ihop en sökgrupp som kan träffas och träna och byta erfarenheter.

Lycka till med träningen!

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: