Förbudsträning

En sak du bör lära valpen snabbt är innebörden av ordet ”nej”.En valp vet ju inte av sig själv vad ordet betyder och du måste först lära hunden innebörden innan du använder ordet och förväntar dig att hunden ska förstå vad du menar.

När valpen gör något oönskat måste du vara beredd att ge den en korrigering och ett nej. Tänk på att alltid säga ”nej” omedelbart före korrigeringen, så att valpen i alla fall har en teoretisk chans att göra rätt innan den blir tillrättavisad.

När valpen försöker stjäla mat eller saker från bord och möbler är det lämpligt att först säga ett bestämt ”nej” och sedan ta ett bestämt handgrepp runt hundens nackskinn och resolut placera den med alla fyra tassarna på marken igen. Kom ihåg att det är endast den första tiondelen av den sekund då valpen börjar sitt oönskade beteende, som du har chansen att hejda den. Om valpen hunnit stjäla något bör detta tas ifrån den lugnt och sansat men med eftertryck. En tillrättavisning ska inte vara lång och utdragen utan snarare kort och intensiv. Berömmet skall komma omedebart då valpen börjar med det rätta beteendet.
Om korrigeringen utförts på rätt sätt kommer valpen sannolikt att söka ögonkontakt med dig, för att få bekräftande på att ni inte är osams. Säkert kommer ni behöva upprepa proceduren ett antal gånger innan valpen förstår innebörden av ”nej” och dessutom har lärt sig vad den får och inte får ge sig på i hemmet. Valpar har kort minne! Så även om valpen inte upprepar sina synder under en tid så kommer den med all sannolikhet att göra det, och då kan proceduren behöva upprepas några gånger igen.

Ge valpen ett alternativ
Att en valp letar upp saker att bita och tugga på kan ofta bero på att den är underaktiverad, sysslolös. Att kräva av en valp att den skall ligga still och bara finnas till långa stunder är inte att rekommendera. Det är som med barn den behöver leken för att utvecklas. Om valpen tuggar på förbjudna saker kan du, när du korrigerat och tagit i från valpen det förbjudna, ge den något som är tillåtet att tugga på istället och ge beröm när den tar det tillåtna.

När valpen lärt sig vad ordet ”nej” betyder och slutar med det den håller på med kan du börja med att lägga till ett kommando som ger valpen ett alternativ. När ni skall gå ut kanske valpen börjar hoppa och studsa omkring i sin iver att komma iväg. Då kan du säga ett bestämt ”nej” direkt följt av ett ”sitt”. Använd alltid samma alternativa kommando i en viss situation så lär sig valpen till sist att t.ex. alltid sitta i väntan på att få gå ut.

Lycka till med träningen!
Hör av dig om du behöver hjälp. Jag finns för dig och din hund!

 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: