Budföring till vardags – hundaktivering

Detta är övningar som du kan ha mycket praktisk nytta av. Att lära hunden agera budbärare mellan familjemedlemmar är oftast något som både hund och människor uppskattar.

Budföring kallas en övning där hunden springer fram och tillbaka mellan två personer. Börja övningen med att du och ytterligare en person går iväg c:a 20 meter med hunden emellan er. Den andra personen ”hjälpföraren” har en rolig sak (trasa eller boll) som hunden får se, varefter han vänder sig om och går därifrån bollande med föremålet. Själv håller du fast hunden i halsbandet tills hjälpföraren kommit fram och vänder sig om och kallar på hunden. Uppmana hunden med ett eggande ”MARSCH” att spring iväg. Släpp när du ser att hunden tittar på hjälpföraren med föremålet. När hunden kommit fram får den sin belöning. Hjälpföraren sätter hunden vid sidan vänd med noset mot dig. Du kallar på hunden och hjälpföraren skickar iväg hunden med ett eggande ”MARSCH”. Om det behövs får du kalla på hunden och eventuellt springa några steg bort ifrån hunden.

Öka svårigheten
Om hunden uppskattar övningen kan ni göra den svårare genom att öka avståndet och senare stå på en stig som kröker så att mottagaren döljs för hunden. En annan variant är att en av er går rakt ut i skogen och ropar på hunden.

Budföring kan lätt bli stressigt så låt inte hunden springa fram och tillbaka så många gånger per promenad.

Hämta och lämna föremål
Budbärare är en övning som ser ungefär likadan ut som föregående. I den förra övningen fick hunden springa fram och tillbaka mellan husse och matte och det gör hunden även i denna övning. Skillnaden är att hunden får springa och hämta ett föremål hos den ena personen för att därefter springa till den andra och avlämna grejen där.

Praktiskt i vardagen
Övningen kan också komma till mycket praktisk nytta i en familj. Det kan till exempel handla om att skicka hunden tillbaka till den som är kvar i huset för att hämta bilnycklarna man glömt. Ibland får hunden springa ut till ungarna med en lapp (inpetad i en sprucken boll) där det står ”middagsdags” och så vidare. Bara fantasin sätter gränserna för vad hunden kan skickas på för uppdrag.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: