Att skaffa valp

Att ha hund är en livsstil
Hunden blir en del av familjen, som alltid finns där och påverkar er vardag. Den deltar i era aktiviteter, behöver kärlek och daglig omsorg. Kanske bidrar den också till att du och din familj får nya aktiviteter på ert schema – från lydnadsträningen varje onsdag till helgernas spårträning.Ett stort beslut
Att skaffa hund är ett stort beslut, där hela familjen bör vara delaktig. Barnen är ofta de främsta pådrivarna i diskussionerna, som dyrt och heligt lovar att gå ut med hunden varje dag. Men låt aldrig hundägandet vila på barnens löften.

Huvudansvaret
De vuxna i familjen måste trots allt ha huvudansvaret för den nya hunden. Och i det ingår att vara beredd att ta de dagliga promenaderna – även när det regnar. När ni väl har bestämt er för att verkligen skaffa hund står ni inför en rad beslut, som i de flesta fall går ut på att välja ras. Det finns flera hundra hundraser i världen. Alla raser passar inte alla människor, men man kan vara säker på att det finns en ras för varje människa. Tänk igenom om du vill ha en stor eller liten hund. När ni väl har bestämt er för att verkligen skaffa hund står ni inför en rad beslut, som i de flesta fall går ut på att välja ras.

Välja ras
När ni väl har bestämt er för att verkligen skaffa hund står ni inför en rad beslut, som i de flesta fall går ut på att välja ras. Det finns flera hundra hundraser i världen. Alla raser passar inte alla människor, men man kan vara säker på att det finns en ras för varje människa. Tänk igenom om du vill ha en stor eller liten hund. Ska den vara lugn eller livlig? Vad ska du ha din hund till – en ren sällskapshund att gosa med, en utställningshund för tävling eller kanske en jakthund?

Tidskrävande
Hur mycket tid du är beredd att lägga ner på ditt hundägande är också avgörande. Att ha hund kräver alltid flera timmar av din tid varje dag. Men beroende på vilken ras du väljer kan tidsåtgången skilja sig något åt: Vissa raser kräver t ex mer pälsvård än andra. En del raser är lite enklare att fostra, medan andra kräver mer jobb. Och så har vi det här med den dagliga motionen, där mängden förstås kan skilja sig åt något från ras till ras. Lär dig så mycket som möjligt om den eller de raser du är intresserad av. Prata med hundägare och besök gärna en uppfödare.

Välja kön
När valet av ras är gjort återstår att avgöra om du ska välja en tik eller hanhund. Båda könen har sina för- och nackdelar. Men generellt brukar man säga att det är enklare att ha en tik.

Långsiktig relation
Tänk alltid på att livet med hund är ett långsiktigt åtagande. En hund kan leva upp till 15 år och under den tiden är det din uppgift att se till att hunden är frisk och välmående. Du ska också ge den en meningsfull tillvaro och se till att den fungerar på ett bra sätt – både i familjen och i andra sammanhang. Att ha hund är alltså ett ständigt ansvar, men i gengäld får du en relation till en levande varelse som ger så otroligt mycket tillbaka!

Lycka till med din nya familjemedlem!

 

 

 

Annonser

One Response to Att skaffa valp

  1. […] Att gå vidare Att skaffa valp […]

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: