Att gå vidare

Avlivningen
Det allra vanligaste är att hundar avlivas med hjälp av en veterinär. Vissa veterinärer åtar sig att göra hembesök och utföra avlivningen i hemmiljö. Vissa hundägare, framför allt jägare, föredrar att låta skjuta sin jakthund. Det avgörande i valet av avlivningsmetod är vad man tror är minst oroväckande och plågsamt för hunden. Härtill måste vi även väga in vad som kommer att kännas bäst för en själv.

Om hunden avlivas med hjälp av veterinärt ingrepp så sker det genom att veterinären sprutar in en speciell avlivningsvätska direkt i blodet. Veterinären sätter oftast in en kanyl i frambenets blodkärl så att man eventuellt kan spruta in mer avlivningsvätska utan att på nytt sticka hunden. Vätskan består av narkospreparat och är i princip en överdos av sömnmedel. Hunden somnar oftast in lugnt och odramatiskt. Om hunden är orolig inför veterinärbesöket så kan man först ge den ett lugnande medel så att den inte behöver känna onödig stress.

När hunden inte längre är vid medvetande så kan det förekomma att den får reflexmässiga ryckningar eller muskelrörelser i delar av kroppen. Ibland kommer också avföring och urin från tarm och blåsa i och med det att muskulaturen slappar. Det här är ingenting som hunden är medveten om eller förknippar med obehag och det är helt naturligt. Däremot kan det som hundägare vara bra att i förväg vara medveten om att det kan förekomma.

Omhändertagande av kroppen
På de stora djursjukhusen finns det ofta kremeringsugnar att tillgå. Det finns också privata kremeringsanläggningar i landet. På många praktiker saknas dock resurserna att ta hand om den döda hunden och hundägaren måste då själv ordna med begravning av kroppen eller ombesörja att kroppen fraktas till en destruktionsanläggning. Destruktionsanläggningar finns vid sopstationer och kan nyttjas för att kremera hundar. De flesta anläggningarna har en seriös hantering av bränning av kroppar och många har utarbetade rutiner för separat kremering om man så önskar. Om hunden lämnas hos veterinären så förvaras den av hygieniska skäl i en plastsäck i kyl- eller frysrum fram till dess att den ska transporteras till destruktionsplatsen.

I Sverige finns det flera begravningsplatser för djur där man har möjlighet att gräva ner såväl hela kroppar som aska efter djuret. Det finns speciellt tillverkade kistor och urnor avsedda för djur och det finns även minneslundar för utspridning av djuraska.

Att gå vidare
För många som förlorat en hund så känns det omöjligt att genast skaffa en ny. Man känner en lojalitet mot den bortgångna hunden och känner att man aldrig kommer att få en hund som kan ersätta den gamla hunden. Man känner också att man inte återigen vill utsätta sig för den sorg det innebär att förlora en hund.

Tanken är inte heller att man ska få en hund som ”ersätter” den gamla. Varje individ är unik och det är inte meningen att den nya hunden ska ta den gamlas plats. Din gamla partner kommer för alltid att ha en unik plats i din hjärta men det hindrar inte att det finns utrymme för en ny vän som kan ge dig helt nya erfarenheter. Ett sätt att ge den gamla hundens liv en mening är ju faktiskt att använda det man lärt sig tillsammans med den hunden, för att få en bra tillvaro tillsammans med sin nya hund. Och även om sorgen inte är något man någonsin önskar sig igen, så får man inte glömma bort att den föregås av många, många år av glädjande samvaro med hunden.

Det minst smärtsamma sättet att komma över förlusten av en hund är om man redan tidigare har flera hundar. De andra hundarna kommer ju då fortfarande att kräva sin dagliga skötsel och omställningen av livsstil blir inte så stor för att en av hundarna försvinner.

Att ha hund påverkar livskvalitén positivt – det vet alla som har haft förmånen att dela sina liv med en fyrfota vän. Undersökningar visar att hälsan och välbefinnandet förbättras genom den gemenskap och därtill fysiska aktivitet som hundägandet innebär. Hur viktigt det än är att ge sorgen efter den gamla hunden utrymme att läka ut, så är det lika viktigt att låta hundägandet fortsätta vara en värdefull del av livet.

Fakta hämtade från Svenska kennelklubbens broschyr ”Den gamla hunden” som finns att beställa hos SKK 08-795 30 00

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: