Aktivera din hund

Många av våra sällskapshundar lever ett ganska tråkigt och händelselöst liv. Aktivering gör att hunden blir gladare och mår bättre, men all aktivering såsom lydnad, agility, spår, sök och även mindre mental aktivering ska göras med måtta. Hundar kan också bli överaktiverade och då har det motsatt effekt och hunden blir istället stressad.

Här får du några tips på  aktivering där hunden får tänka ut hur den skall få sin belöning.Flaskan och kastrullen
Lägg några foder- eller godisbitar i en tom PET-flaska och ställ den på golvet. Hunden skall då komma på hur flaskan måste vinklas för att godiset skall ramla ut! När detta går lätt kan du öka svårhetsgraden genom att skruva på korken på flaskan. Se bara till att hunden inte tuggar sönder flaskan så den kan få i sig plastbitar.

Låt hunden fundera ut hur den skall få tag på en köttbulle som ligger under en uppochnervänd plastburk eller kastrull. Försvåra lite genom att sätta ett lock på en kastrull som inte går att putta av utan som måste lyftas av uppåt.

Leta godis och leksaker
Börja inomhus med att ha hunden sittande bredvid dig. Släng ut en näve godis på golvet och när du säger ”leta” så ska hunden fara iväg och leta upp allt godis. Försvåra kan du göra genom att lägga ut godis i ett rum då hunden inte är med och sedan släppa in hunden för att söka. Detta kan också göras i terräng där godiset inte alls är lika lätt att hitta och hunden verkligen måste använda sin nos. När hunden klarar att leta godis kan du byta ut godiset mot några leksaker. Då skall hunden lära sig att komma till dig med leksaken och får då godis som belöning.

Godis på nosen
Övningen att lägga godis på hundens nos kan vara ganska svår till en början. Börja med att lägga en godis framför hunden. Låt hunden stå eller sitta stilla och vänta på ett ”varsågod”. Sedan kan man försvåra genom att lägga godis på framtassarna på hunden som stilla ska vänta på ditt ”varsågod”. Det svåraste är att lägga godiset på hundens nos. Ta godis med platt yta som inte rullar av alltför lätt. Extra bra är det om hunden på ”varsågod” kan knycka till med nosen och fånga godiset innan det ramlar i golvet. Du kan också bygga en stapel av godisbitar som hunden får balansera en liten stund. Ha inte för bråttom, här gäller koncentration.

Städa
Lär hunden lägga tillbaka sina egna leksaker i en korg. Detta är lite som en lätt apporteringsövning. Släng ut en leksak på golvet som hunden skall hämta och lägga i korgen. Använd kommandot ”städa”. Glöm inte bort att belöna hunden med godis då den släppt leksaken i korgen. När en leksak fungerar utan problem så pröva med två och sedan flera leksaker innan belöningen kommer. Hunden ska i förlängningen kunna städa upp sina leksaker som den spritt ut i huset.

Skall

Att lära hunden att skalla är oftast ganska lätt. Ta godis som hunden tycker mycket om och håll det i handen mot ditt bröst. Hunden kommer då att försöka få ta på godiset genom att hoppa och krafsa och så fort hunden börjar ge ifrån sig ljud så peppar du hunden med rösten. När ett litet ljud som börjar närma sig skall kommer så ger du hunden godiset. Ta ett nytt godis och fortsätt tills hunden ger ifrån sig ett skall. Alla små steg i rätt riktning belönas med mera godis. Använd kommandot ”skall”. När hunden förstår vad ”skall” betyder så kan du öka med att hunden måste skälla flera gånger för att få belöningen.

Det kan vara till hjälp om hunden kan skall i flera situationer. Till exempel om du har ramlat i skogen och gjort dig illa så hörs hundens skall bättre än dina rop på hjälp. Om man har en hund som okynnesskäller kan det också vara ett sätt att lära hunden förstå betydelsen av ”tyst”. Ge först kommandot ”skall” och belöna med godis och ”tyst”.


Kontakta mig gärna om du vill ha hjälp med träningen eller om du har stött på problem. Jag finns för dig och din hund!

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: